Pluimveehouderij

Achtergrond 490 x bekeken

'Schade bedraagt €30.000 tot €40.000'

Eind juli zijn twee Friese leghennenbedrijven vrijwillig geruimd in verband met een besmetting met laagpathogene vogelgriep H6N1. Boerderij.nl sprak met Germen Bosma (rechts op de foto), die zijn 20.000 scharrelhennen in Idsegahuizum liet ruimen.

Hoe kwamen jullie erachter dat de dieren ziek waren?
„Begin juli merkten we dat de eiproductie flink achteruit ging. We zakten uiteindelijk van 83 procent naar 5 procent. Ook hadden we veel meer uitval dan normaal. Op sommige dagen ging het om meer dan honderd dieren. Dit hebben we gemeld bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Uit nader onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bleek dat het om H6 ging.”

De hennen zijn eind juli geruimd. Dit was niet verplicht.
„Klopt. Het is ons echter wel aangeraden om de hennen te ruimen. De eiproductie zou niet meer op niveau komen. De kwaliteit van de eieren was slecht. We zouden er niets meer aan kunnen verdienen. Dan moet je een keuze maken, ook al om te voorkomen dat nog meer bedrijven gedupeerd raken.”

Hoe is jullie bedrijf besmet geraakt?
„Waarschijnlijk via de buurman. Hij heeft een leghennenbedrijf met uitloop. Zijn hennen zijn in contact gekomen met wilde vogels, die het virus hebben overgedragen. De hennen van de buurman hebben minder last gehad van het virus. Hij had een geringe daling in de eiproductie. De productie op zijn bedrijf is nu weer op niveau. Hij heeft zijn hennen niet hoeven ruimen.”

Hoe kan het dat uw hennen zoveel meer last hadden van het virus?
„Van de GD heb ik gehoord dat het virus kan muteren. Wij hebben duidelijk last gehad van een zwaardere vorm van het virus.”

Kunt u al iets zeggen over de schade?
„De schade is aanzienlijk, ik schat zo'n €30.000 tot €40.000. Zoals het er nu naar uitziet krijgen we alleen de kosten voor het vergassen van de hennen vergoed. De transportkosten voor het afvoeren van de hennen zijn voor eigen rekening. Daarbij missen we natuurlijk de inkomsten van de eieren. De precieze schade weet ik niet. Dat hangt ook af van de voerkosten en de eierprijzen.”

Hoe nu verder?
„De nieuwe ronde start in oktober. Dat was al ingepland. Het is onmogelijk om eerder met de nieuwe ronde te beginnen. Ik ben nu druk bezig om de stallen schoon te maken. We hebben hier ook een schoonmaakploeg voor ingehuurd om nog grondiger te reinigen. Dat zorgt ook voor extra kosten.”

Gaat u in de toekomst extra maatregelen treffen?
„Wij houden hier al tien jaar leghennen. In die periode hebben we, buiten wat kleine dierziekten, nergens last van gehad. Ik ben nu wel alerter geworden. De hygiëneregels op het bedrijf worden aangescherpt. Alleen als het noodzakelijk is, mogen er nog mensen in de stal komen.”


Bekijk hier de fotoreportage die Boerderij vorig jaar maakte op het bedrijf van de Bosma's in Idsegahuizum (Fr.).


Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.