Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Onderzoekers zien geen alternatief snavelkappen

In de kalkoenhouderij is vooralsnog geen goed alternatief voor de snavelbehandeling om beschadigend pikgedrag tegen te gaan.

Tot 1 september 2011 kan de kalkoenhouderij op basis van een vrijstelling nog snavels behandelen om de gevolgen van pikkerij te beperken.
Onderzoeker Teun Velkamp van Wageningen UR Livestock Research keek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren naar alternatieven. Hij zegt dat er wellicht kansen liggen bij het gebruik van afleidingsmateriaal op jonge leeftijd. Uit de experimenten die zijn uitgevoerd, blijkt dat kalkoenen bij een leeftijd van vier dagen beginnen met het pikken van soortgenoten. Dat is het moment dat de eerste vleugelpennen zichtbaar zijn. Pikgedrag is niet in alle koppels hetzelfde. Er is geen verschil in gedrag tussen hennen en hanen en dieren die aan de snavel behandeld zijn, pikken net zoveel als hun onbehandelde soortgenoten. Behandelde dieren brengen echter minder schade toe.

Lichtgebruik

Lichtgebruik heeft wel invloed. Een lichtsterkte van meer dan 5 lux leidt bij onbehandelde kalkoenen veelal tot zeer veel beschadigingen en uitval. Een schema van 16 uur licht en 8 uur donker leidt tot meer pikkerij dan een continu lichtschema. Stalverrijking heeft een beperkt effect. Dieren laten zich er enkele uren tot enkele dagen door afleiden, daarna nemen ze er geen notie meer van. Mogelijk is met behulp van fokkerij ook enig resultaat te boeken. Zolang er geen goede alternatieven zijn, kunnen kalkoenen het best met infra-rood worden behandeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kobus

  Tja logisch als je dieren op elkaar propt dat ze gaan pikken naar elkaar. Wanneer dringt bij die figuren nou eens door dat het pikken komt door de bio-industrie, door de schandalige manier waarop dieren gehuisvest zijn. Wanneer stopt de holocaust die vee-industrie heet!

 • no-profile-image

  freek

  zodra niemand meer vlees eet, dus nooit.
  is het ook nooit goed voor jullie soort he wanneer stoppen jullie eens met huizen bouwen en die steden groter te maken want het enige wat jullie creeren is geweld en misdaad en onnodig lijden van mensen en dieren als je de wereld wil verbeteren moet je bij je zelf beginnen

Of registreer je om te kunnen reageren.