Pluimveehouderij

Achtergrond

Jongleren met biologische aardappelen

Biologisch landbouwbedrijf De Terp uit het Gelderse Erichem is vandaag in het nabijgelegen Zoelen begonnen met het project Eten per meter.

Medewerker Sanna Brinkman vermaakt bezoekende kinderen met een partijtje jongleren. Consumenten kunnen op circa 3 hectare bij het Kasteel Zoelen zelf aardappelen, suikermais, sperziebonen en pompoenen oogsten. ”Niet alleen bouwen mensen zo begrip op voor de landbouw, het is ook nog eens goedkoper”, aldus medewerker Martine Lans. Bezoekers kunnen het oogsten combineren met een wandeling door de natuur want het terrein ligt midden in de Betuwe. Wat overblijft op het land gaat naar een voedselbank. Foto Vidiphoto.

Bram Steendijk dorst biologische wintertarwe voor zijn zoon Kees op diens bedrijf De Korenschoof in het Zeeuwse Kamperland. De tarwe is met grote precisie ingezaaid met behulp van een speciaal daarvoor aangepaste machine. Op die manier is Kees Steendijk erin geslaagd de zaadjes, die hij zorgvuldig heeft geselecteerd, op een diepte van niet meer dan 2 centimeter te planten. Bovendien groeien de planten op exact 4 centimeter afstand van elkaar. De opbrengst op het bedrijf is door deze werkwijze zo’n 20 procent hoger dan bij collega’s. In de toekomst wil Steendijk ook de andere onderdelen van het teeltproces verder optimaliseren, waaronder de bemesting. De akkerbouwer verwacht dat de opbrengst van de wintertarwe, waarvan hij 15 hectare heeft ingezaaid, dit jaar zo’n 9 ton is. Zijn 10 hectare spelt heeft 5 ton opgeleverd. Foto Anton Dingemanse

Een shovel gaat verder met de werkzaamheden voor de inrichting van de Friese natuurgebieden Blesbroggepoolder en Swatte Diekien, net onder Wolvega. De bouwvak is weer voorbij. Voor de aanleg van het natuurgebied moest een agrarisch bedrijf worden verplaatst. Betreffende veehouder boert nu in het verderop gelegen Ter Idzard. Foto Lenus van der Broek

Een werknemer van een supermarkt in de Amerikaanse stad Minneapolis vult de schappen met bruine eieren, nadat alle witte eieren zijn teruggeroepen in verband met salmonella-besmetting. In totaal worden 380 miljoen eieren verspreid over 17 staten in de VS teruggeroepen. De eieren zijn afkomstig van eierverwerker Wright County Egg in de staat Iowa. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA zijn tussen mei en juli tweeduizend mensen besmet geraakt, verspreid over vier staten. Waarschijnlijk loopt het aantal zieken op tot enkele honderden.Foto ANP

Een Chinese medewerkster controleert jonge planten in een boogkas van een demonstratietuin in Jimo in de oostelijke provincie Shandong. China heeft plannen ontwikkeld om de groenteproductie in verschillende gebieden te stimuleren. Dat moet voorkomen dat voedseltekorten ontstaan in vooral de grote stedelijke gebieden van het land. De Chinese maatregelen zijn gericht op zowel de plantenproductie, opslag, transport, maar ook op distributie en de kwaliteitsmonitoring. Diezelfde stimulans van de Chinese overheid leidde recent tot intensieve samenwerking tussen de Nederlandse technische tuinbouwtoeleverancier Priva en kassenbouwer Dushi en de Shanghai Academy of Agricultural Scienses (Saas). Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.