Pluimveehouderij

Achtergrond

Gezocht: vrije uitloopbedrijven met uitval door roofvogels

Het Louis Bolk Instituut zoekt pluimveebedrijven die regelmatig te maken hebben met uitval door roofvogels. Het instituut wil de effectiviteit onderzoeken van twee weringsmethoden.

Het instituut wil de effectiviteit onderzoeken van twee methoden om roofvogels af te leren kippen uit de uitloop te doden en op te eten. De ene methode bestaat uit het in de uitloop neerleggen van kippenkadavers die zijn behandeld met een soort zout waarvan de roofvogels na eten misselijk worden. Bij de andere methode komen de kippenkadavers in de uitloop onder stroom te staan waardoor een roofvogel een elektrische schok krijgt bij aanraking met het karkas. ,,Beide methoden leiden ertoe dat de roofvogel kippen associeert met narigheid en hopelijk blijven ze daarna ook van de levende kippen af’’, aldus Monique Bestman, onderzoekster bij het Louis Bolk Instituut. ,,Een proef op één bedrijf gaf heel goede resultaten, maar we willen de methoden nu op meer bedrijven uitproberen.’’

Om te kunnen deelnemen aan het onderzoek moet de pluimveehouder:
- aantoonbaar uitval door roofvogels hebben;
- bereid zijn elke dag een ronde door de uitloop te lopen om uitval waar te nemen en dit bij te houden;
- uitval in de uitloop registreren;
- bereid zijn karkassen te behandelen, neer te leggen en op tijd weer weg te halen.

Voor vragen en aanmelding: Monique Bestman, tel. (0343) 52 28 60, e-mail: m.bestman@louisbolk.nl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.