Pluimveehouderij

Achtergrond

Export pluimveevlees Oekraïne naar EU dichterbij

De Oekraïense autoriteiten hebben de controle op de eigen pluimveesector flink verbeterd.

Op de meeste punten is deze nu in overeenstemming met Europese regels. Dat hebben inspecteurs van de Food and veterinary office (FVO), het veterinair controleorgaan van de Europese Commissie, vastgesteld bij een bezoek aan Oekraïne in mei dit jaar.

Aanbevelingen die het FVO had gedaan bij een eerdere inspectie in het land waren grotendeels opgevolgd. Alleen het dierenwelzijn in het slachthuis liet nog wel eens te wensen over; zo werden dieren niet altijd goed verdoofd.

De centrale veterinaire dienst van Oekraïne heeft nu een maand de tijd om met een actieplan te komen voor het verhelpen van de geconstateerde gebreken. Daarna wordt bezien of de EU haar grenzen opent voor pluimveeproducten uit het land.

Tot op heden importeert de EU geen pluimveevlees, eieren of andere pluimveeproducten uit het land. De EU exporteert deze wel; zo voerde Nederland vorig jaar 3.400 ton pluimveevlees uit naar de Oekraïne.

De Oekraïense pluimveesector zit in de lift. In een recent rapport van Companiesandmarkets.com wordt een groei voorspeld van 50 procent in de periode 2009-2013. Op 1 april telde de Oekraïne 175 miljoen stuks pluimvee, ruim 5 procent meer dan in 2009.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.