Pluimveehouderij

Achtergrond 551 x bekeken

Week 29: BCP stijgt naar 73 cent

De basiscontractprijs (BCP) voor levering vanaf volgende week is in week 29 verhoogd met een halve eurocent/kg op en noteert €0,73/kg.

De vrije prijs voor zware kuikens stabiliseert deze week op gemiddeld €0,96/kg, terwijl de prijs van de vrije lichte kuikens met €0,05/kg naar beneden werd bijgesteld tot €0,91/kg. Dit geeft aan dat het aanbod van lichte kuikens wat ruimer is dan dat van zware kuikens.

De positieve tendens op de kuikenvleesmarkt van de laatste weken zet ook deze week door. De vraag naar kuikenvlees is zonder meer goed en dat komt enerzijds doordat de kipconsumptie goed doorloopt, maar zeker ook doordat het kuikenaanbod niet al te ruim is.

Dat het kuikenaanbod niet al te ruim is komt onder meer doordat de kuikens met het warme weer van de laatste tijd minder snel groeien en dus minder kilogrammen opleveren, een situatie, die al een tijdje zichtbaar is. Ook de opzet van vleeskuikens was in mei en begin juni zeker niet al te groot.

Daarnaast zouden volgens enkele slachterijen en handelaren de kuikenvleesimporten vanuit Brazilië en Thailand onder andere vanwege de koers van de dollar van dien aard zijn, dat deze minder zwaar op het totale Europese aanbod drukken.

In het geval van Brazilië speelt ook een rol dat de binnenlandse kuikenvleesconsumptie sterk is aangetrokken en dat men zich bij export mogelijk meer op Rusland concentreert, omdat de Amerikanen problemen ondervinden bij de export van gechloreerd pluimveevlees naar Rusland.

Recentelijk is de Amerikaanse kuikenvleesexport naar Rusland onder bepaalde voorwaarden weliswaar weer toegestaan, maar het is toch nog niet zo, dat de Verenigde Staten onbeperkt kuikenvlees op Rusland kunnen leveren. Deze ontwikkelingen dragen er in ieder geval aan bij, dat het Europese en zeker ook het Nederlandse marktbeeld redelijk positief oogt.

Over de prijsontwikkelingen voor deze week, zijn de geluiden wat wisselend. Pluimveeslachterijen melden dat deze een wat licht opwaartse tendens vertonen, terwijl de pluimveehandelaren daar wat anders over denken. Enkele vertegenwoordigers van dit marktsegment melden juist dat de prijzen wat moeilijker zijn vast te houden.

De meeste slachterijen, maar toch ook wel handelaren, verwachten dat het huidige marktbeeld de komende periode niet veel zal wijzigen. De goede vraag van dit moment heeft ook voor de toekomst nog een positief bijeffect, want daardoor wordt er nu nauwelijks nog product ingevroren, maar eerder product uit voorraad genomen. Dat geeft wat lucht richting een periode met mogelijk wat minder goede afzetperspectieven.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.