Pluimveehouderij

Achtergrond 174 x bekeken 2 reacties

Week 28: eiermarkt stelt teleur

De situatie op de eiermarkt blijft tamelijk somber ogen. De vraag is niet bijzonder en de prijstendens is verder neerwaarts gericht. Het is lang geleden dat we eieerprijzen terugvinden die op het huidige lage peil liggen.

Door de jaren heen valt vanaf eind juli, begin augustus vaak een herstel van de eierprijzen te zien, maar het is maar de vraag of dat dit jaar ook het geval zal zijn. De pakstations zijn wat dat betreft niet erg hoopvol gestemd.

Het is al vaker gemeld dat het eieraanbod in het geheel niet in verhouding met de vraag staat en dat is de belangrijkste oorzaak van de huidige teleurstellende situatie op de eiermarkt. Het grote eieraanbod geldt voor alle soorten en gewichten met uitzondering van de vrije XL-uitloopeieren.

Het grote eieraanbod wordt nog verergerd door de start van de vakanties in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat zijn toch veel koelkasten die even niet gevuld zullen worden.

De opzet van leghennen lag in de eerste vijf maanden van 2010 bijna 5% boven de opzet in dezelfde periode van vorig jaar. In principe zal het aanbod voorlopig dus nog behoorlijk ruim van omvang blijven, tenzij er versneld oude kippen geruimd gaan worden. Cijfers over de aanvoer van kippen bij slachterijen zijn bij de PVE tot en met mei van dit jaar beschikbaar: de aanvoer lag toen slechts een half procent boven het peil van dezelfde periode van 2009.

De eiproductenindustrie is op dit moment niet bijzonder actief en de meeste eierverwerkers beschikken over behoorlijke ruime voorraden. Voor dit marktsegment geldt ook dat de vraag naar verwerkte eieren wat tegenvalt.

Al met al blijft het marktbeeld tamelijk teleurstellend, waarbij het wel positief is, dat de vraag naar eieren vanuit derde landen vanwege het lage prijspeil verder oploopt.

(bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hennetje

  Ra.ra,hoe kan het dan dat de eieren het liefst dagelijks opgehaald worden?
  Waar zijn die voorraden dan?

 • no-profile-image

  kippenland

  je praat als een kip zonder kop

Of registreer je om te kunnen reageren.