Pluimveehouderij

Achtergrond 414 x bekeken

Warmtewisselaar krijgt voorlopige emissiewaarde.

Er zijn opnieuw twee stalsystemen voor de pluimveehouderij als emissiearm erkend. Een is voor (groot)ouderdieren, de ander voor vleeskuikens.

De nieuwe stalsystemen zijn via inspanningen van LTO en NOP op de nieuwe RAV-lijst gekomen. Deze is 29 juni 2010 gepubliceerd.

Het eerste systeem voor (groot)ouderdieren van vleesrassen heeft het nummer E4.4.3. Dit systeem heeft een emissiewaarde van 0,435 gram ammoniak per dierplaats per jaar. Het is een systeem van grondhuisvesting met mestbeluchting via buizen onder de beun. Het is eenvoudiger te reinigen en verbruikt aanzienlijk minder energie dan andere systemen. Dit systeem is op initiatief van de NOP-kring vermeerderaars en opfokkers aangemeld.

Het tweede, nieuw erkende systeem is de warmtewisselaar voor vleeskuikenstallen en heeft nummer E5.11. Dit systeem heeft een voorlopige emissiewaarde van 0,045 gram per dierplaats per jaar. Eind 2010 is het meetprogramma volledig afgerond en zal een definitieve emissiewaarde worden vastgesteld. Gezien de voorlopige resultaten is een nog lagere emissiewaarde kansrijk. Het systeem is op initiatief van de NOP-kring vleeskuikens en ZLTO aangemeld. Het meetprogramma wordt meegefinancierd door een aantal vleeskuikenhouders, AgentschapNL (middels MKB-kennisvouchers), Provincie Friesland en de Stuurgroep Landbouw en Innovatie Brabant.

Foto

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.