Pluimveehouderij

Achtergrond 497 x bekeken 1 reactie

Vaccins voor leghennen niet leverbaar

Opfokkers kunnen veel hennen tijdelijk niet enten.

Het gecombineerd vaccin tegen TRT, NCD, EDS en 2 IBV-stammen (M41 en D274) is tijdelijk niet leverbaar. Ook het geïnactiveerde vaccin met drie IBV-stammen is maanden niet beschikbaar, meldt de gezondheidsdienst GD.

GD adviseert na overleg met broederijen en opfokorganisaties voor IBV uit te wijken naar een geïnactiveerd vaccin dat de M41-stam bevat. Pluimveehouders zouden kiezen om de dieren tijdens de legperiode regelmatig met een mild levend IBV-vaccin te hervaccineren.

Voor TRT geldt een tweeledig advies. GD verwacht dat witte leghennen weinig hinder ondervinden. Bruine hennen kunnen in de opfokperiode tweemaal worden gevaccineerd met een levend vaccin. Als de dieren al door het veldvirus zijn besmet kan de tweede achterwege blijven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wikke

    Als de kippen vrij zijn om te scharrelen, vinden ze hun eigen voedsel, met wat keukenafval kunnen er dan lekker van leven en hoeven ze niet te worden geënt.

Of registreer je om te kunnen reageren.