Pluimveehouderij

Achtergrond

SG-besmetting in Renswoude

Een koppel biologische leghennen op een bedrijf in Renswoude blijkt besmet te zijn met Salmonella gallinarum (Sg).

Vandaag heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigd dat de recent ontstane gezondheidsproblemen bij een koppel biologische leghennen op een bedrijf in Renswoude veroorzaakt worden door een besmetting met Salmonella gallinarum (Sg). Het betreft een koppel van 8.500 bruine leghennen die zijn geboren op 14 mei 2009 (62 weken oud).

Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft besloten een gebied met een straal van 3 km rondom het besmette bedrijf aan te wijzen waarbinnen alle bedrijfsmatig gehouden pluimvee moet worden afgeschermd van in het wild levende vogels. Met andere woorden alle bedrijfsmatig gehouden pluimvee moet binnen worden gehouden. Het ophokgebod zal voor maximaal 12 weken gelden en is vanwege EU-regelgeving niet van toepassing op biologisch gehouden pluimvee. Het PPE heeft voorts bepaald dat op het besmette bedrijf in de komende twaalf maanden alleen tegen Sg-gevaccineerde koppels pluimvee opgezet mogen worden.

Formeel wordt het ophokgebod pas van kracht nadat het is gepubliceerd in het Mededelingenblad voor de Bedrijfsorganisatie. Die publicatie wordt verwacht op 6 augustus 2010 maar pluimveehouders in het gebied wordt nu reeds aangeraden om hun pluimvee binnen te houden. Het is van groot belang dat iedere pluimveehouder maar ook mengvoerleveranciers, pakstations en alle andere personen die pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei bezoeken een strikte bedrijfshygiene aanhouden.

Foto

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.