Pluimveehouderij

Achtergrond 1591 x bekeken 6 reacties

Prijs pluimveerechten door de 13 euro

De tijd van onbenutte pluimveerechten en redelijke prijzen is voorbij. Intermeidairs Bomap en Exlan signaleren veel vraag maar nauwelijks aanbod van pluimveerechten, zelfs niet tegen prijzen van boven €13 (regio Oost).

In 2008 bleken de meeste rechten via de lease al in gebruik, een situatie die eind 2009 pijnlijk duidelijk werd toen niet alle pluimveehouders hun productie door middel van rechten konden afdekken, simpelweg omdat er geen rechten meer vrijkwamen. Geruchten dat de Algemene Inspectiedienst van LNV druk aan het controleren is of de pluimveehouders in 2008 en 2009 wel voldoende pluimveerechten onder hun bedrijf hadden liggen, maken dat men de zaakjes voor 2010 vroegtijdig wil dicht timmeren. Dat gegeven en het feit dat eind 2009 niet iedereen in staat was zijn zaken af te dekken, zorgt nu voor angst in de markt. Er is veel vraag naar rechten en weinig aanbod. Alle rechten lijken benut, terwijl er op dit moment meer (leg-)kippen zitten dan een jaar geleden.

Vooral in de regio Oost is volgens de intermediairs sprake van een door angst gestuurde markt. Met prijzen van 13 euro en soms zelfs een tikje erboven zijn de rechten daar ruim anderhalve euro duurder dan buiten de concentratiegebieden. In de regio Zuid wachten pluimveehouders bij gebrek aan aanbod nog rustig af.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verontruste pluimveehouder

  Helaas moeten we constateren dat de pluimveerechten kunstmatig worden hoog gehouden door mensen die zich makelaar noemen maar meer handelaar zijn pluimveerechten worden op een site gezet volgende week er af gehaald en weer opgezet voor een dubbeltje hoger
  dit heeft toch niets met markt te maken!!!!

 • no-profile-image

  Wikke

  Zijn er ook nog dierenrechten?

 • no-profile-image

  speculant

  door vorig jaar te kopen gelijk te vehuren voor a 1,50 en dit jaar bij verkoop 5 euro meer te vangen heb ik toch een mooi rendement van 75% behaald.doet geen beursgoeroe me na .en we zijn er nog niet, alleen in gebied oost zijn er dit jaar nog ruim 1 miljoen pluimveerechten nodig, dus maak uw borst maar nat. en voor diegenen die eerst gebouwd hebben en daarna pas over pluimveerechten zijn gaan denken, niet zeuren! auto rijden mag je ook pas als je een rijbewijs hebt.

 • no-profile-image

  frank

  dit is pas stemmingmakerij. wie heeft er belang bij hoge prijzen? de sector in ieder geval niet.
  zoals altijd komt de handel in rechten in het najaar op gang. Inderdaad zijn de vragende partijen nu vroeger dan andere jaren, maar heb geduld, in november en december komen er nog aardig wat rechten op de markt.

 • no-profile-image

  beursgoeroe

  Beste frank,

  Zou jij die rechten vast willen leggen voor 15 tot 16 euro per eenheid?
  In 1993 was een kilo fosfaat door de 80 gulden. Is dit omgerekend geen 18 tot 19 euro per pluimveerecht? Dus in mijn beleving, die mensen die al verkocht hebben tussen de 9 en 12 euro, hebben veel geld te weinig gebeurd. Er zit toch meer ruimte boven 10 euro als onder 10 euro.

 • no-profile-image

  frank

  Er was een tijd dat rechten 80 gulden kosten. Er was ook een tijd dat rechten gratis waren. Het heeft mijn voorkeur dat de rechten ook weer gratis worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.