Pluimveehouderij

Achtergrond 650 x bekeken 6 reacties

Opnieuw Salmonella gallinarum besmetting Renswoude

Opnieuw is er een besmetting met salmonella gallinarum vastgesteld op een legpluimveebedrijf.

Het gaat om een bedrijf in Renswoude. Het gemengde bedrijf met melkvee, varkens en kippen heeft vijf stallen met pluimvee. In slechts één stal is de besmetting opgetreden.
Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft een ophokplicht ingesteld in een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf. Dat ophokgebod geldt niet voor biologisch pluimvee. Formeel treedt de ophokplicht pas in werking na publicatie in het mededelingenblad voor de Bedrijfsorganisatie. Dat zal pas gebeuren op 25 juni. Er gelden ook nog steeds ophokplichten in gebieden rond Ede en Lunteren.
Naar aanleiding van de SG-uitbraken beraadt het Productschap zich op nieuwe maatregelen om de SG-besmettingen de baas te worden. Een van de opties die wordt bekeken, zo meldt sectorcoordinator Henk Hulsbergen van het productschap is een verplichte enting van leghennen tegen salmonella gallinarum. Hulsbergen: “Daarvoor is nieuwe regelgeving nodig en voor het zo ver is zijn we wel een halfjaar verder”. Nadeel van zo’n verplichte enting is ook dat deze arbeidsintensief is (elk dier moet worden geïnjecteerd) en om de 12 weken moet worden uitgevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  partij van

  In gebieden waar hoge concentraties pluimvee zitten zou het sowiezo verboden moeten zijn om de kippen naar buiten te laten. Nu worden er direct tientallen bedrijven geblokkeerd/gematst. Er zou een wettelijk maximum moeten zijn van 3. Zodra er meer dan 3 bedrijven binnen jouw straal van drie kilometer zitten, mag je de kippen niet naar buiten laten. Sectorbreed te gevaarlijk in verband met dierziekten en maatschappelijk onverantwoord/niet uitlegbaar dat er weer honderduizenden eieren verkocht worden onder bio/vrije uitloop label terwijl de kippen niet eens buitenkomen. Persoonlijk vindt ik dat sowiezo schandalig. Al helemaal voor de vrije uitloop kippen. Het enige echte onderscheid is namelijk de uitloop. De stal is door de wintergarten die meegerekend wordt als leefruimte, sowiezo al slechter als een normale scharrelkippenstal. Propvol 's nachts en veel slechter te ventileren, vooral 's winters. Dat is natuurlijk anders als deze er als bonus aan vast zit. Stoppen met dit consumentenbedrog en met het in verlegenheid brengen van de gehele sector.

 • no-profile-image

  leo

  daar heb je helemaal gelijk onterechtekippenboer nergens anders worden de grenzen zo op de milimeter opgezocht als bij 98% van de biokippen boeren , en de reden te lui grt leo

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Voor het betrokken bedrijf in Renswoude (al dan niet uitloop) is dit een vervellende situatie. Als vermeerderaar heb ik erg veel moeite met het uitloop gebeuren. Kwa hygiene eisen moeten wij aan allerlei ( in mijn ogen terecht) voldoen. Schoeisel wisselen voordat je bij de dieren komt is er hier een van. Vrijloop kippen doen dit niet en nemen alle mogelijke besmettingen gewoon mee naar binnen met alle gevolgen van dien. De uitlopen zijn zodanig grote besmettings bronnen en vaak zijn er na 2 of 3 ronde's de problemen niet meer te beheersen en neemt en medicijn- en ontwormmiddel gebruik fors toe. Dit kan volgens mij nooit welzijnsvriendelijk zijn en in de huidige tijd niet de bedoeling zijn.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hmmmm, Renswoude hé? Daar woont en boert Jan Wiolleswinkel, de voorman van de Nederlandse Vereniging van Pluimveehouders.

 • no-profile-image

  partij van

  Het gaat er niet om of het bedrijf vrije uitloop heeft. Alle bedrijven eromheen moeten de kippen binnenhouden. En dat zijn er nogal wat. In ieder geval meer dan 3.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het kan aan mij liggen, maar er staat nergens dat het om vrijloopkippen gaat. Het is een gemengd bedrijf met kippen, koeien en varkens en daarin zit veel meer gevaar voor enge zieketkiemen dan in het al dan niet buiten lopen van pluimvee.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.