Pluimveehouderij

Achtergrond 1015 x bekeken 4 reacties

Ideale kippenuitloop bekijken

Pluimveebedrijf V.O.F. Van Manen in Randwijk (Gld) kreeg donderdag 10 juni enkele LNV-ambtenaren, medewerkers van het PPE en van de Dierenbescherming op bezoek om zijn uitlopen te bekijken.

Bij Van Manen loopt een demonstratieproject met subsidie van LNV voor de intensieve veehouderij met als thema verbeteren gezondheid of welzijn van dieren. Het project bij Van Manen, waarin eierhandel G. Kwetters & Zn. B.V. en de Dierenbescherming participeren en ook Broederij Het Anker betrokken zijn, is gericht op het stimuleren van de kippen naar buiten te gaan. Daartoe zijn aan één kant van de stal zogenoemde groene paddocs aangelegd, 10 m brede en circa 40 m lange stroken grasland. Kippen kunnen door deze paddocs, die zijn voorzien van enkele van schuiltafels, een 4 m brede met verschillende fruitbomen beplante strook bereiken. Van de paddocs, waarin ook enkele boombakken staan, staan er steeds twee ter beschikking van de hennen (vergelijkbaar met wisselbeweiding bij koeien).

De eerste tien meter langs de overdekte uitloop van de stal is voorzien van grind en/of een gazen net, om te voorkomen dat de kippen daar gaten en kuilen gaan graven waarin plassen ontstaan. Dus om die strook voor de hennen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, en ze te stimuleren de paddocs in gaan richting de boomrand.

Van Manen heeft de uitlopen dit voorjaar opgebouwd en beplant. Aan de andere kant van de stal is de uitloop ’traditioneel’, dat wil zeggen één grote uitloop (met alleen enkele schuiltafels).
Aan het gedrag van de hennen is nu al goed te merken dat ze de paddoc-zijde van de stal meer waarderen: ,,’s Morgens staan de hennen aan die kant echt te dringen om naar buiten te mogen. Ze gaan aan die kant ook veel verder van de stal af’’, vertelt Geurt van Manen.

Eind van dit jaar wordt het project geëvalueerd en bekeken of het aan de verwachtingen voldoet. De Dierenbescherming wil aan deze diervriendelijke uitloop twee sterren van het Beter Leven keurmerk toekennen.

Foto: Hans Bijleveld

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  En nou maar afwachten tot het AI-virus toeslaat,en we weer volop in de shit zitten

 • no-profile-image

  freek

  en wat weilanden of weiden of zelfs groenstroken zijn niet goed genoeg voor dit artikel er moeten wat engelse woorden in paddocs, wat dan zeker paddocks zouden moeten zijn of is dat de belgie spelling lol

 • no-profile-image

  burger

  Klinkt erg diervriendelijk!

 • no-profile-image

  stagiar

  hier bij mijn stage plaats hebben ze 3 meter breed tegels langs de stal liggen om het goed schoon te kunnen houden en daarlangs 3 meter breed een strook met grote scherpe stenen liggen zodat de kippen zich goed verspreiden en het gras niet kaal word. het gras is hier mooi groen

Of registreer je om te kunnen reageren.