Pluimveehouderij

Achtergrond 442 x bekeken

'EU kan niet voldoen aan kooiverbod leghennen'

Alle Europese lidstaten kunnen niet voldoen aan het verbod op traditionele kooien voor leghennen, dat in 2012 van kracht is.

Bijna 30 procent van de Europese leghennen zullen in 2012 nog in legbatterijen zitten. Dat bleek vanochtend op de vergadering van de sectorcommissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Van de 353 miljoen Europese leghennen zat vorig jaar 62,5 procent in traditionele kooien. In Nederland lag dat percentage vorig jaar op 43,8. Dit jaar is dat gedaald naar 40,6 procent. PPE-bestuursleden maken zich grote zorgen over de omschakeling van legbatterijen naar alternatieve huisvestingssystemen in Zuid- en Oost-Europa. "In 2012 krijgen alle eieren uit verrijkte kooien en de dan verboden legbatterijen code 3. Zodoende is niet te controleren of de eieren uit een verboden huisvesting komen", zegt secretaris Alex Spieker de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.