Pluimveehouderij

Achtergrond 486 x bekeken

Screening geblokkeerde bedrijven morgen afgerond

De Voedsel en Warenautoriteit verwacht de screening van de 36 geblokkeerde pluimveebedrijven rond Deurne morgen afgerond te hebben.

Uitslagen worden uiterlijk begin volgende week verwacht. Dat meldt de VWA. "We streven er naar om de uitslagen eerder voor het weekeinde binnen te hebben."

In het beperkingsgebied zijn 35 bedrijven met pluimvee geblokkeerd. In totaal gaat het volgens het PPE om 470.000 leghennen, 450.000 vleeskuikens, 50.000 vleeskalkoenen, 7.400 opfok vleeskuikengrootouderdieren en 5.000 parelhoenders.

Op slechts één van de bedrijven in het gebied dat is geblokkeerd vanwege de vondst van laagpathogene vogelgriep zijn gezondheidsproblemen gesignaleerd. Die hadden echter niets met vogelgriep te maken. De Gezondheidsdienst voor dieren constateerde een darmgezondheidsprobleem.

Voorzitter Jos Mans van de vakgroep pluimveehouderij van de LLTB hoopt dat het vervoersverbod eind van de week opgeheven kan worden. "Voor legpluimveehouders beginnen de problemen het snelst. Ze kunnen hun eieren als het te lang duurt niet meer afzetten voor consumptie."

Of registreer je om te kunnen reageren.