Pluimveehouderij

Achtergrond

Mogelijk kleiner gebied rond griephaard

Als uit de bloedonderzoeken blijkt dat er geen nieuwe besmettingen met laagpathogene vogelgriep in het ingesloten gebied rond Deurne zijn, heeft Nederland de mogelijkheid het gebied te verkleinen tot een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van landbouw. Nederland hanteert op eigen initiatief een straal van 3 kilometer rond de besmettingshaard waarbinnen beperkingen gelden. De Europese regels gaan uit van een beperkingsgebied met een straal van 1 kilometer.

Het is echter nog niet duidelijk of het ministerie inderdaad snel zal beslissen om het gebied te verkleinen op korte termijn. De Chief Veterinairy Office (CVO) geeft bedrijven die negatief zijn getest ontheffing voor afvoer van slachtrijpe vleeskuikens naar de slachterij. Op dit moment geldt dat voor één vleeskuikenbedrijf. Ook voor legbedrijven bestaat de mogelijkheid ontheffing aan te vragen voor afvoer van consumptie-eieren naar pakstations of de industrie.

De screening van de bedrijven is vandaag afgerond. Het CVI onderzoekt de bloedmonsters eerst met een zogenoemde Elisa-test. Als een Elisa positief is, moet aanvullend onderzoek worden gedaan om vast te stellen welk virustype aanwezig is. Als alle Elisa’s negatief zijn, zou dat voor het weekeinde duidelijk kunnen zijn. In het andere geval zal het onderzoek langer duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.