Pluimveehouderij

Achtergrond 376 x bekeken

Efsa: salmonellabesmetting bij leghennen aanpakken

Er bestaat een lineair verband bestaat tussen het vóórkomen van salmonella bij leghennen en vergiftigde eieren.

Een dergelijk verband met het vóórkomen van salmonella in vlees kan niet worden vastgesteld. Dat schrijft de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa.

De Europese Commissie vroeg Efsa te onderzoeken hoe salmonella bij leghennen kan worden teruggebracht. Alleen pasteuriseren is volgens Efsa onvoldoende. De oplossing ligt tenminste voor een deel ook bij de hennen zelf. Boeren moeten dus meer betrokken worden bij de bestrijding. Efsa pleit dus voor een geïntegreerde aanpak, maar ook verdere studie naar het probleem.

Efsa stelt dat salmonella een groeiend probleem is. In 2008 trof de bacterie volgens artsen ongeveer 26,4 van de 100.000 burgers van de Europese Unie. Als rekening wordt gehouden met een percentage van de bevolking dat niet naar de dokter gaat, zijn in totaal tussen de 660.000 en 13 miljoen mensen in 2008 besmet geweest. De kosten bedragen gemiddeld 250 euro per geval, salmonella kost de EU totaal maximaal circa 3,3 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.