Pluimveehouderij

Achtergrond

Eerste gras naar grasdrogerij Oostwold

Het eerste gras van de familie Brink-Symons uit Midwolda is gemaaid en wordt gedroogd in grasdrogerij Oostwold.

"We laten het jonge gras verwerken tot brok", vertelt melkveehouder Han Brink. Hij schat de opbrengst op zo’n 2.200 kilo drogestof per hectare. "Het gaat om jong gras met een hoog eiwitgehalte", vertelt de veehouder. Hij verwacht zo’n 19 ton aan brok terug te krijgen. De brok gebruikt hij in de krachtvoerbox. "We hebben een ruwvoeroverschot en willen op deze manier onze kostprijs drukken." Foto Koos van de Spek

Veehouder Van Zoelen uit Echteld gebruikt oude badkuipen als voederbak voor zijn vleesstieren. Foto William Hoogteyling

Antoon Kleverkamp van koolzaadvereniging Colzaco vertelde vandaag op het culinaire evenement rondom Brassica Koolzaadolie over het gewas koolzaad en de mogelijkheden ervan. Bezoekers, onder meer uit de culinaire wereld, proefden bij een koolzaadveld in het Overijsselse Schalkhaar gerechten die ter plekke met koolzaadolie waren bereid. "Zo brengen we teelt en consumptie dichter bij elkaar", legt Kleverkamp uit. "Mensen zijn heel enthousiast over het boerenverhaal. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk thema." Foto Robin Britstra

Dertigduizend leghennen van Karel en Johan Klaassen krijgen onderdak in een nieuwe volièrestal in het Gelderse Deil. De hennen produceren eieren voor de farmaceutische industrie, vooral de productie van vaccins. Klaassen houdt straks 55.000 hennen over vier stallen. Een oude stal gaat uit de productie. Hij levert al dertien jaar eieren aan de farmaceutische industrie. Voor de productie gelden speciale hygiëne-eisen en -protocollen. In het voer mag bij voorbeeld geen diermeel worden verwerkt. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.