Pluimveehouderij

Achtergrond

Bizar

De gang van zaken bij het dioxine-incident van begin deze maand is bizar.

Ondanks de aanwezigheid van draaiboeken hoe te handelen is er in feite niets met deze draaiboeboeken gedaan. Verschillende oorzaken zijn daarvoor aan te wijzen. Biologische eieren hebben vaker hoge dioxinegehaltes. TrusQ en Safefeed voeren blind op het lab in Rotterdam dat de analyses voor ze deed. Nu pas blijkt dat de accreditatie niet in orde is. Huiswerk voor de nieuwe private club van Johan den Hartog die het GMP+-systeem beheert. Hoe ter wereld is het mogelijk dat een lab niet verplicht is veranderingen in de accreditatie te melden?

Inmiddels zijn alle partijen in het stadium dat er zo langzamerhand wordt gesproken over claims en over een schadevergoeding. Dat bevordert de communicatie over de oorzaken van het incident niet. Elke partij hoopt zijn straatje zo schoon mogelijk te houden en houdt zoveel mogelijk zijn mond. Dat is jammer. De gang van zaken rond dit zoveelste incident in de veevoersector moet tot op de bodem worden uitgezocht. Het was en is deels nog steeds een probleem voor de Nederlandse biologische eiersector, maar het had evengoed een veel groter probleem kunnen zijn voor de veel grotere gangbare sector. Er moet lering worden getrokken uit de fouten die zijn gemaakt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.