Pluimveehouderij

Achtergrond

Omschakeling verzandt vaak in procedures

Legpluimveebedrijven die op 1 januari 2012 kunnen aantonen dat ze bezig zijn met een vergunningentraject voor nieuwbouw of omschakeling van kooihuisvesting naar andere huisvestingssystemen, moeten ook na 1 januari 2012 gedoogd worden.

Dat vindt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP). De NVP belegde woensdagavond een bijeenkomst voor pluimveehouders die hun hennen nog in kooien hebben gehuisvest. Volgens NVP-secretaris Jan Brok zijn er behoorlijk wat problemen bij kooibedrijven die willen omschakelen. ”Ze verzanden vaak in de vergunningenprocedures en daardoor kunnen ze niet op tijd een nieuwe stal bouwen. Als de regels blijven zoals ze nu zijn is het voor dit soort bedrijven op 1 januari 2012 einde verhaal, terwijl ze veel hebben gedaan om aan de omschakelingseis te voldoen.”

Volgens Brok lopen bedrijven vast op de bouwblokbegrenzing van 1,5 hectare en worden er kostbare eisen gesteld voor brandveiligheid waardoor een bouwplan niet van de grond komt.

De NVP maakt zich ook grote zorgen over de omschakeling naar andere huisvesting in oostelijke en zuidelijke EU-lidstaten. Brok: ”In de EU is niet meteen een sanctiebeleid per bedrijf. De kans is groot dat die landen straks de kooibedrijven gewoon gedogen en dat de eieren uit die bedrijven ook gewoon met code 3 op de Nederlandse markt komen. Dat werkt concurrentievervalsend.”

Vanaf 2012 zou code 3 alleen nog gebruikt mogen worden voor eieren uit de verrijkte kooi en uit de koloniehuisvesting. De NVP zou het liefst zien dat daar een duidelijke nieuwe code voor komt, en dat code 3 voorbehouden blijft aan kooihuisvesting, zodat duidelijk is wat voor eieren er op de markt komen.

Binnen de EU geldt een sanctiebeleid. Als een lidstaat zich niet houdt aan Europese regelgeving kan deze op het matje worden geroepen. In het uiterste geval kan een land worden veroordeeld door het Europese Hof van Justitie. Volgens lobbyist Frans van Dongen kunnen er ook snel maatregelen worden genomen als een lidstaat zich niet houdt aan de labeling- en etiketteringsregels.

Of registreer je om te kunnen reageren.