Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Kritisch op darmgezondheid

Op vleeskuikenbedrijven gooien bij tijd en wijle een probleem kuikens het voer uit de pannen gooien. Het probleem is moeilijk te plaatsen. Johanna van der Stroom van Elanco Animal Health gaat er nader op in.

Al meerdere jaren speelt op vleeskuikenbedrijven bij tijd en wijle een probleem waarbij kuikens het voer uit de pannen gooien. Soms alleen de tarwe, soms alleen het mengvoer, soms alleen aan één kant van het hok. Het probleem is moeilijk te plaatsen. Sommigen hebben de hypothese dat de kuikens iets missen in te voer, en op zoek zijn naar de missende component. Dat zou volgens de dierenarts in lijn kunnen zijn met ziek zijn. Als een dier ziek is, verschuift de behoefte in de richting van direct bruikbare suikers. En ook het patroon aan nodige essentiële aminozuren verschuift. Het voer is samengesteld om spieren aan te zetten, niet om een gemis bij ziekte op te vangen. Als het een bedrijf of stal treft, is het vaak echt afzien voor de pluimveehouder. Door kritisch op de darmgezondheid te letten kan veel leed worden voorkomen.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Verbeek

  Het probleem is voor een groot deel ook op te vangen met een goede voederpan en met een goede afstelling van deze pan. Als je de dieren de kans geeft om met het voer te spelen dan vraag je om problemen. Bij een goede voederpan moeten de dieren eerst het oude voer opeten vooraleer ze aan vers voer kunnen.

 • no-profile-image

  P.vanZetten

  In mijn werkzame leven, heb ik de kuikenbranche ca 40 jaar megemaakt , als voederleverancier en als stalinrichter.
  Ik heb ca 30 jaar Choretime en Roxell pannen verkocht.
  Mijn ervaring is, als tarwe te hard is, gooien ze hem uit de pannen , geldt ook wel voor harde voeder korrels.Gooi ook maar eens kleine harde voorwerpen in de pan, die gooien ze er onmiddelijkuit.
  Andere oorzaak is onsmakelijkheid van het voeder.
  Ook een oorzaak heb ik meegemaakt met een bepaalde Ross nummer ( 300? 500? b.v.) Die deden het bij alle klanten.
  Namen van klanten kan ik je nog wel geven ter verifiering.
  Ik kreeg problemen met enkele klanten, dat de voedepannen niet goed zouden zijn, terwijl die mensen al jaren er topresultaten mee gehaald hadden.
  Het heeft volgens mij niets met ziekte te maken, opvallend wast oen wel, dat het met een bepaalde Ross soort heel erg was, ik werd hier door een kuiken broeder, die zelf deze kuikens leverde op attent gemaakt. , toen we samen bij een klant waren , waar ik op het matje moest komen i.v.m. de vermorsing.
  Hopelijk heb ik iets kunnen bijdragen met mijn klein epistel.
  Je mag altijd contact opnemen.
  Met vr.gr. en succes.
  P.v.Zetten
  hobb8g

Of registreer je om te kunnen reageren.