Pluimveehouderij

Achtergrond 243 x bekeken 1 reactie

Belang van goed water

Toxicoloog Guillaume Counotte van GD gaat in op het risico van een slechte hygiëne van het water voor kippen en wat de pluimveehouder daar zelf aan kan sturen.

Goed water is van belang voor een goede gezondheid van pluimvee. Daar kan de pluimveehouder meer aan doen dan nu het geval is. Wees bewust van de waterkwaliteit, omdat het water ook wordt gebruikt voor het toedienen van allerlei middelen. Het risico van een slechte hygiëne van het water voor kippen en wat u daaraan kunt doen zal centraal staan.

Foto

Fabian Brockötter

Eén reactie

 • no-profile-image

  P.van Zetten

  Waterkwaliteit is eerste vereiste voor dier en mens.
  Grote fout zijn al die opvangschaaltjes onder de nippels, om mors water op te vangen. Er zijn pefekte nippels voor de kuikens en hennen, Ziggity nippels, die door hun speciale constructie absoluut niet behoeven te morsen bij goede drukafstelling, zonder opvangbakjes, niet nodig, reguleren zelf de waterafname hoeveelheid naarmate de dieren ouder en sterker worden.
  Oorzaak van bijna alle ellende met bacterie ziekten komen van het smerige water, wat de dieren uit die opvangbakjes pikken. Boeren maar extra stallen laten ontsmetten, kosten maken enz. , terwijl de problemen vaak ergens anders liggen
  Morswater, wat warm wordt in de schaaltjes , vermengd met stalstof en ander vuil,een broeinest voor bacterien.
  Deze smerige opvangbakjes moesten verboden worden, een belangrijk onderwerp om gedurende de gehele mestperiode monsters uit te nemem en vergelijken met het water, zoals dat uit de nippels komt.
  Misschien komt men dan tot inkeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.