Pluimveehouderij

Achtergrond 455 x bekeken 1 reactie

Abab: saldo’s leghennen zeer goed in 2009

Leghennenhouders draaiden vorig jaar een saldo van € 6,51 per leghenplaats. Het saldo is exclusief btw en mestkosten.

Dit blijkt uit de eerste voorlopige resultatenberekeningen legpluimveehouderij over 2009 van accountantsorganisatie Abab. Adviseur pluimveehouderij Jan Jacobs spreekt van een zeer goed resultaat. Jacobs: ”In 2008 was het saldo € 2,30 en in 2007 € 4,42.”

Belangrijke oorzaak van deze goede resultaten zijn de torenhoge eierprijzen die in 2009 werden gerealiseerd. Per leghenplaats berekende Abab een eieropbrengst van € 18,60. In 2008 kwam dit uit op € 15,70 en in 2007 op € 15,45.

Tegelijk daalden de voerkosten per plaats. In 2009 waren die voerkosten € 7,89. In 2008 waren de voerkosten veel hoger en kwamen uit op € 9,70. In 2007 waren de voerkosten € 7,65.

De hoge eierprijzen zijn een gevolg van de omschakeling in Duitsland van kooihuisvesting naar scharrelsystemen. Daardoor is er schaarste ontstaan aan eieren, waardoor de prijzen tot zeer grote hoogte opliepen.

Jacobs is ook voor het lopende jaar tamelijk optimistisch over de economische resultaten. ”2010 zal 2009 kunnen benaderen”, aldus Jacobs. Wel verwacht hij dat het uiteindelijke resultaat iets lager uit zal vallen, omdat de productie in Duitsland weer op niveau komt. Aan de andere kant zal er ook in Nederland nog het nodige moeten gebeuren op het gebied van omschakeling naar andere systemen.

Uit de voorlopige resultaten die Abab heeft berekend blijkt ook dat er grote verschillen zitten in de resultaten van individuele bedrijven. Bij de opbrengst van eieren per leghenplaats zit 12 euro verschil tussen de bedrijven met de hoogste en de laagste opbrengst. De beste bedrijven realiseerden in 2009 een eieropbrengst per plaats van 25 euro. De slechtste kwamen uit op 13 euro. De beste bedrijven hadden € 9,75 voerkosten per plaats; de slechtste maakten € 5,80 kosten.

Volgens Jacobs wordt een deel van deze verschillen verklaard door de grote verschillen in eierprijzen van Freiland-, scharrel- en traditionele kooi-eieren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    tinus

    De grootste verschillen worden veroorzaakt door vaste prijzen (7,5 tot 8 cent scharrel) en variabele prijzen 10-11 cent/ei. Bij 3 cent verschil zit je al snel op 10 euro/kip.

Of registreer je om te kunnen reageren.