Pluimveehouderij

Achtergrond 61 reacties

'Unox nept consument met kalkoenschraapvlees'

De Unox Runderknaks van de 'beste kwaliteit rundervlees' bestaan voor een groot deel uit kalkoenslachtafval. Geen gewoon kalkoenvlees, maar het laatste restje vlees dat mechanisch van karkassen wordt geschraapt. Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch.

Volgens Foodwatch bestaat 35 procent van de Unox Runderknaks uit kalkoenseparatorvlees. "Dat is bijna de helft van al het vlees in de knakworsten. De karkassen worden door de slachtfabrieken niet weggegooid maar machinaal ontdaan van de laatste vleesresten, om verkocht te worden aan bedrijven zoals Unox. Dit laagwaardige product uit de pluimveehouderij mag geen kalkoenvlees worden genoemd maar is wel spotgoedkoop: het kost naar schatting de helft van de rundvleesprijs."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joop

  @ Zwalker, nog niet zo heel lang geleden was de vleesdefinitie "alles wat zich onder de huid bevindt". Dus ook bloed, beenderen en bijproducten waren vlees. Beenderen, hier eet je onbewust heel veel van. Of eet jij geen producten met Gelatine. Lekker wijngums, of gelatine pudding, etc. Laten we de medicijnen niet vergeten ! Tevens werd (of wordt) het gebruikt in de wegenbouw, op geldbiljetten, oude schildersmeesterwerken. Zo kan ik nog oneindig doorgaan. Beenderen zijn een zeer rijke en veelzijdige voedingsbron.

 • no-profile-image

  ?

  Katja,

  Snap nog niet jou "verdomme duur product"? Het is gewoon goeie marketing.
  Hoeveel nepkaas wordt er wel niet gebruikt? Je wordt elke dag besodemieter in alles.

 • no-profile-image

  boerke

  Weet inmiddels misschien iemand wat samensteeling is van de Unox rookworst. Dat zal dan ook wel wat zijn

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Gelukkig wordt er kalkoenenvlees en geen Gijs Gans vlees. Wij zijn beschermd.

 • no-profile-image

  dier

  Natuuuuurlijk is er niks mis met zo´n product. Alleen er staat geen etiket op waarin staat wat er precies inzit en waar het vandaan komt. Eiwit is eiwit, kalk is kalk. enz.
  Ik verlang er echt naar dat ik in de supermarkt eens kan zien WAT ik koop.
  Dus op het etiket in DUIDELIJKE letters op de VOORKANT waar het vandaan komt.
  Dus: Geboren in.., Gemest in.. Geslacht in.. Zodat we weten dat er niet voor een paar centen van hot naar her gesleept is met zo´n arme stakker. HOE geslacht; zodat ik weet of het HALAL is of GEEN HALAL (en we dus geen tientallen jaren teruggaan in de tijd).
  Jullie willen toch alles inzichtelijk maken via ketenbeheersing etc.? Wees dan duidelijk voor de consument, want dat zijn uiteindelijk leken, ze hebben geen idee van wat er in de vleeswereld gaande is. Of heeft de sector geen belang bij teveel informatie verstrekken ?

 • no-profile-image

  dier

  Ik geloof, dat ik die Hans, Brasil, wel zie zitten... Je weet toch dat de Nederlander
  zunig is en al jaren zijn goede producten voor heel weinig geld de deur uit doet en zelf de rotzooi eet. Ook met gas enzo??

 • no-profile-image

  katja

  Hoezo Niets aan de Hand? Unox brengt verdomme dure runderknakworstjes op de markt, die uit spotgoedkoop meel en kalkoenafschraapsel zijn samengesteld. Hoevér moet een sjoemelaar gaan voordat het wél erg wordt gevonden?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Daar zeg je zoiets Han. Waarom zouden ze na het schrapen de botten eigenlijk niet gewoon vermalen en als meel door het mengsel doen waaruit die "Rundvleesknacks" worden gemaakt? Jij, Boerke en ondergetekende kijken er niet van op. Toch? En zo'n "topkwaliteitsmerk" als Unox beheerstte ook nog eens het hele eetpatroon van ons kijkbuispubliek tijdens de Olympische spelen. Om van te kotsen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Sorry. ik bedoelde natuurlijk Hans!

 • no-profile-image

  cecile

  Hebben jullie Wouter Klootwijk al gelezen over Foodwatch en Unox? Zie http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/geverfde_drol/

 • no-profile-image

  Hans

  Ik heb het gevoel dat er heel wat boeren op dit forum zitten, die, als ik de reacties zo lees, "hun" agro industrieën zitten te verdedigen, terwijl het juist die agro industrieën, samen met de bank zijn, die hun de "unox"worst hebben voor gehouden om te gaan uitbreiden met geleend kapitaal, zodat deze boeren er voor zorgen dat er meer productie komt, waar de agro industrie en bank beter aan zijn geworden, en de boer zichzelf heeft verlaagd tot loon slaaf. Deze "positieve" boeren reacties geven m.i. aan dat deze boeren finaal "gebrainwasht" zijn. Hoe kun je nou trots zijn, als boer, dat je Unox grondstoffen hebt gelevert , waar ze dergelijke troep van maken? Koop dan is Braziliaanse knakworst van Sadia of Perdigão, ja uit Verweggistan, maar 10 maal beter dan die "Schraapknaks" van Unox.

 • no-profile-image

  zwalker

  Het is maar de vraag of er niks mis is met zo'n product. Als beenderschraapsel in vleeswaren wordt verwerkt dan zal zeker het calciumgehalte stijgen, maar WAT zit er IN die beenderen aan schadelijke stoffen? En hoe (on)gevaarlijk is dat voor de volksgezondheid?

 • no-profile-image

  Leen

  Alice, naïef schaap, ook jij wordt bedondert door de BIO-propagandamachine.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel als Unox alles volgens de regel doet, stel ik voor dat Wakker Dier een maand een readio campagne opzet met spotjes dat in kanlworsten slachtaffal zit van kalkoenen, het afval vlees tot en op het kale bot van een dier afgesckraapt is om de maximale winst te halen. Dat lijkt me juiste en transparante voedsel voorlichting. Ook onderzoeken of er botten in zitten door het te scherp *scharpen* Eens zien of Unox bestuurders dan nog steeds lui op hun pluche zitten.

 • no-profile-image

  K.i.s.s

  Leuke reactie's allemaal. Wat betreft wouter klootwijk en keuringsdienst van waarde die maken de beste conconsumenten programma's die er zijn.
  Gewoon laten zien en de mensen die deze produkten maken laten uitleggen. Ze hebben zelf geen mening deze mag u als consument zelf vormen. Top . Beter dan al die andere sugesstieve kijkcijfer programma's Wat betreft unox, heel simpel hoe verdien je het meeste geld ovede rug van consument, goede markting (naam) en dan zo goedkoop produkten maken net binnen de toelaatbare marge's (dit is ook een sport)
  En die zal steeds scherper gespeeld worden.

 • no-profile-image

  EDGER

  ZE SMAKEN MIJ ER NIET MINDER OMSGD6X6

 • no-profile-image

  Hans

  Edger, dat komt omdat ze er iets doorheen doen, dat je er nog meer zin in krijgt. Mac Donalds doet dat ook. Denk je nou echt dat "schraapvlees" vlees is? het is een soort proteïne papje, dat noem je geen vlees meer. Als je het er met de tanden niet af kunt krijgen dan ga je toch geen machine gebruiken omdat dan wel te doen? Gooi weg die troep, laten ze maar meer koeievlees moeten aankopen, da's beter voor de rundvlees prijs, en die kalkoen is er niks meer door waard geworden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Precies Hans, zo is dat. Maar gisteren werd Katja nog door een paar domme zultkoppen afgezeken omdat zij het op nam tégen dit soort industrieël gerotzooi, waarmee uiteindelijk de eerlijke producent ( in casu: de boer) vét tekort wordt gedaan. Boer op het Land raaskalt ook maar een beetje in de ruimte. Hans, jullie Braziliaanse vleeswaren en ook die in Spanje (chorizo) en andere Mediterrane- en Balkanlanden, in Pannonië, in Polen maar ook in Duitsland en Frankrijk torenen kwalitatief qua smaak, samenstelling en belevingswaarde hoog uit boven de armtierige vet, water en chemikaliëngewrochten die men bij ons als Worst op de markt durft te brengen. Engel, je hebt het wel mis. Echte rookworst werd ook van oudsher van varkensvlees gemaakt en gerookt op houtvezels. Als kind kreeg ik van mijn moeder altijd een échte ambachtelijke Achterhoekse grove rookworst. Een kostelijke lekkernij. Om er een spreekwoordelijke moord voor te doen! Daarom kots ik van iemand als Edger, die men kennelijk alles door de strot kan douwen. Maar neem van mij aan: échte kwaliteit betaald zichzelf altijd terug!

 • no-profile-image

  Alice

  Alles van Unox wantrouw ik. Ik haal mijn vlees bij een bioboer vlakbij. Dat is tenminste eerlijk vlees.

 • no-profile-image

  Co Scholten

  Het is dact ik algemeen bekend dat de Unoxknaxworstjes geen culinair hoogstandje zijn. Met separatorvlees is niets mis en als deze techniek niet gebruikt zou worden dan moeten er meer kalkoenen geslacht worden om worstjes te maken.....

 • no-profile-image

  Hans

  Volgens mij is het voor de boeren interessanter als Unox dat schraapvlees maar gewoon weg gooit, Hier in Brasil, land waar het beste vlees vandaan komt, wat ze in de Hollandse luxe horeca als exceptioneel bestempelen, eet geen mens schraapvlees. Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat de rijke Hollander schraapvlees eet en de arme Braziliaan bief?????

 • no-profile-image

  Hans

  Als je ziet hoeveel Nederlanders doodgaan aan de kanker, dan moet dat m.i. wel haast komen van de veel te ver doorgeschoten industrialisering van het eten en daar is schraapvlees er ook één van. Als ze goed doorschrapen en het maar fijn genoeg malen dan wllen de botten er mischien ook nog wel bij door. Maar ja de mensen zijn alleseters, net als de varkens, en de Nederlanders gezien de hoeveelheid varkens daar, helemaal wel, "Kom Op" door de strot zal het, en nu slikken!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  Inderdaad, bij die "runderKNAKS" bijt je wel eens op een stukje bot. Het wordt er dus goed afgeschraapt. Het lijkt mij toch eigenlijk meer op een grondstof voor honden- en kattenvoer. Dan heeft het per slot van rekening ook een goede bestemming en hoeft het ook niet weggegooid te worden. Aan allen die het hier beter weten en dat afval voor menselijk consumptie nog goed willen praten, zou ik willen zeggen: niemand houdt U tegen zelf dat kattenvoer te vreten, gewoon doen.

 • no-profile-image

  richard

  Dit noemen ze tegenwoordig 4kantswaardering van het karkas.Vroeger gooide ze dit vlees gewoon weg moest unox betere (dure)onderdelen kopen.Markt is nu weg unox word er beter van smakelijk.

 • no-profile-image

  Unox fan

  Het maakt mij niet zo vuule uit wat ze gebruuk'n veur die worsten, ze smoaken mien altied best!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hou nu eens een keer op met dat gezever over 'lage prijs' en 'zo goedkoop'
  en over consumenten die bedonderd willen worden. Het is tekenend voor jezelf dat je zo durft schrijven over mensen waaraan jij wel je boterham moet verdienen. En Unox is helemaal niet goedkoop. Zéker niet als men er van uitgaat dat het producten zijn waar niet datgene in zit wat men er in zou mogen verwachten, maar daarentegen wél een keur aan ongezonde rotzooi zoals geharde vetten, geur-, kleur- en smaakstoffen, dextrose, collagenen, conserveermiddelen en...........water!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jawel Cecile en wat is die Klootwijk zelf dan wel? Een lullende pens op een transportfiets! Geef mijn Unox portie dan maar aan Fikkie van de buren!

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Wat doet iedereen toch moeilijk, lees gewoon het etiket. Je hoeft het niet te eten, maar het mag wel.

 • no-profile-image

  boerke

  programma van Wouter is altijd best leuk. Wordt op een gemakkelijk toegankelijke wijze gepresenteerd en dat past ons boerkes wel. Niet zeuren als dan ook eens aan het licht komt waar ons afval heen gaat. Mag iedereen weten.

 • no-profile-image

  engel

  runderknaks wat met grote letters erop staat en nauwelijks de kleine letters meer gelezen kunnen worden door een ieder, of ooit alleen nog het woordje Runder gespeld kunnen worden.
  Pakte gelijk mijn Rookworst uit de koelkast van C1000 wie weet komt hij ook bij Unox vandaan, deze C1000 Gelderse rookworst bevat slecht 5% rundvlees, 82% varkensvlees. verbaasd mij enorm, koop geen worst als het niet uit Rundvlees bestaat, weten de moslim mensen dit wel? Schaamteloos zijn de fabrikanten ze doen de Nederlandse Rundveehouders die lage prijs krijgen voor hun Worstenkoeien tekort. Ooit zat er echt 100% rundvlees is de Gelderse Rookworst. Vraag maar aan de oudere mensen wat ze mochten verwachten in een worst uit Gelderland.
  Ga op de lettertjes van produkten beter letten.

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Je bent een Rund als je met Knakworsten stunt! Of Unox dat ook zo ziet?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Vandaag trof ik bij de Action een heel schap vol afgeprijsde Unox-rookworst aan. Ik heb er een hele doos vol van aangeschaft en die hebben we vanavond op het haventerrein hier in Wagenigen overgoten met illegale sojaolie en ritueel afgefikt. Zélfs de kit vond de stank niet te pruimen! Unilever naait al meer dan een halve eeuw alle consumenten met die immorele ziekmakende wanproducten. Het wordt tijd dat dit bedrijf eindelijk eens definitief uit de markt verdwijnt. VdeB en J? Weg ermee!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou nou Joop, wegenbouw, geldbiljetten, schilderwerken: ik moet zeggen dat het water me uit de mond loopt! Kun je mij ook zo'n Braziliaans receptenboek sturen?

 • no-profile-image

  katja

  Gedver....! Ik eet geen Unox meer al krijg ik het gratis!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Slachtafval als ingrediënten voor een Unox kwaliteitsproduct? En dan ook nog van een andere diersoort dan de naam van het product vermeldt? Zo'n bedrijf moet gewoon uit de markt verdwijnen.

 • no-profile-image

  l.Wassink

  halkoen seperator vlees bestaat toch voor een bepaald% vlees maar toch ook een bepaald % been en dan heb je ook nog bepaalde kwaliteiten volgens mij
  vr groet l. wassink

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Er zullen beslist verschillende kwaliteiten separatorvlees zijn, maar er zit altijd beenderschraapsel bij. Los van de vraag of dat al dan niet gezond is: in runderproducten (volgens productnaam)hoort geen kalkoen- of ander vlees te zitten. Anders moet het gewoon vleesknacks heten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Boerke, googel maar eens heel gauw naar: 'Eetschrijven: Unox weer eerlijk en heerlijk?' Dan kun je zelf zien wat voor 'vakkundige heerlijkheid' je met dit wanproduct op je bord en in je maag krijgt. Het enige wat aan de naam klopt is dat het worstvormige product naar rook smaakt. Dankzij toegevoegde smaakstoffen!

 • no-profile-image

  Joop

  Ach de consument word toch wel besodemietert. Of je betaald teveel of het product voldoet niet aan de eisen.

 • no-profile-image

  katja

  Met 'verdomde duur' bedoel ik precies wat ik schrijf. Unox is zéker 50% of meer duurder dan minder bekende of huismerkproducten. Die dan meesstal ook nog van BETERE kwaliteit zijn! En dit door er goedkope ingrediënten in te verwerken. Dat is ook nog eens Diefstal van de boeren, die immers de basisproducten (vlees) leveren. En het is Marktbederf! En bovenal: Oplichting! Als jij dat normaal vindt, dan zegt dit alles over wat voor soort mens jijzelf bent!

 • no-profile-image

  list

  Foodwatch, opgericht door linkse Greenpeace activisten, de meeste toch al tegen landbouw en vleesconsumptie. Via dit zoort achterdeuren wil men de landbouw om zeep helpen., wetende dat elke media klakkeloos hun "persberichten" overneemt.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik ben verbaast dat personen zoals patrick er tegen zijn dat alle vlees grondig van het karkas wordt gehaald. Wat een hoop gezeur. Vooral de grote slachterijen zijn heel efficient en van een koe of een varken wordt alleen de boe en de oink niet gebruikt. Dat is toch prachtig of niet soms? Dan hebben ze minder koeien of varkens nodig om de bestellingen te vullen. Het vlees wat voor de knaks wordt gebruikt is niks mis mee en komt van de zelfde kalkoen waar net de kalkoen borst is afgehaald die apart wordt verkocht. En dat de huismerken beter zijn kan maar hoeft niet. Vaak is het een kwestie van smaak. Het ligt er aan wat AH of de Boer voor eisen stelt aan de prijs of welke ingredienten ze er in verwerkt willen hebben. Je kunt er gerust van uit gaan dat er in de unox fabriek ook andere merken en huismerken van de band rollen. Ik vind wel dat er in duidelijke print op moet staan wat er in zit en dat het geen runderknak mag heten als het gemaakt is van varken en kalkoen want dan ben je de consument aan het misleiden.

 • no-profile-image

  a hamstra

  wie is de eigenaar??? grote jongens worden ontzien, kleine gesloten.

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Met schraapvlees is niks mis mee.
  Misschien dat de Brazilianen zo arm zijn omdat ze goede voedingsmiddelen weggooien.

 • no-profile-image

  gert

  Alle afval brengt zo weer geld op

 • no-profile-image

  ?

  Spotvogel, als je nu het eens leest zoals het bedoelt is?
  MARKETING, van niks iets maken en ook nog eens dik op verdienen, dan doe je iets goed! Wat nu gezever?
  Welke producten zijn wel eerlijk? Doe niet zo naief of dat je nooit een winkel hebt gezien!

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  engel, neem eens een voorbeeld aan de moslims die weten jouw presies te vertellen wat ze eten! En in gelderse rookworst heeft altijd een groot percentage aan varkensvlees gezeten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik weet het Joop. Vanmiddag reed ik op de A15 achter een kolossale vrachtauto die helemaal volgeladen was met verse botten, kennelijk afkomstig van een exportslachterij. Die wagen draaide bij Vuren van de autoweg af. Ach ja dacht ik, die gaar natuurlijk naar Smit's Bone Processing en dat slachtafval komen we strakjes dus weer tegen in plumpudding, wijngums, veevoer en runderknacks!

 • no-profile-image

  Joop

  Dat kan, ik heb het uit Nederland meegenomen :-)

 • no-profile-image

  Joop

  @ Dier, Dieren. Nederland verkoopt haar producten het meest oplevert. Is dit Nederland, dan blijven de producten in Nederland. Gelet op het gedrag van de Nederlandse consument, zijn de prijzen voor producten elders beter (al dan niet met exportsubsidie) en blijft het goedkope product beschikbaar voor de markt die erom vraagt.

 • no-profile-image

  Joop

  Hans, ook hier in Brazilie wordt MDM (seperatorenvlees) gebruikt. Fiambre en pate zijn "prachtige" producten voor dergelijke grondstoffen. Over Sadia / Perdigao kan ik niet oordelen, over de rundvleesbedrijven kan ik zeggen dat ze met hoge werkdrukken werken, hoog Calcium gehalte. @ L. Wassink, wanneer je MDM koopt moet je heel goed afspreken wat je koopt. Het product is op zich niets mis mee, het is proteine, het is goedkoop.

 • no-profile-image

  boerke

  Is het wel bedrog? Op het blik staat "runder KNAKS". Als ingredienten staat op het etiket in heeel kleine lettertjes: runvlees 42%, kalkoenseparatorvlees 35%, water, aardappelzetmeel en verder een heleboel andere toevoegingen. Dit leest natuurlijk niemand bij aankoop. Wettelijk zal het allemaal best kloppen, maar misleidend is het wel.

 • no-profile-image

  ?

  Katja,
  Dat heet marketing, vaak maken ze ook een b merk(huismerk).
  Hiermee toon je aan,hoe "geinformeerd"je bent.
  Diefstal? We verkopen een koe/varken/kip en krijgen een kg prijs,daar zit dit "afval"product bij in,dus als dit niet wordt gebruikt,zullen we ook een lagere prijs krijgen,dus minder geld voor juiste verbeteringen in welvaart etc etc.
  Spotvogel, is echt niet het enige product met smaaktstoffen, de mens wil bedonderd worden, wat kan je nu verwachten als je zo goedkoop wil kopen.
  Sta echt niet UNOX te helpen, maar wees wel real, sta niet met open mond met zo stukje nieuws.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Het is goed dat dit onderzocht wordt.Dit is puur bedrog. Blijkbar mag men liegen en bedriegen zolang een ander het maar niet in de gaten heeft.Het lijkt mij dat rundvlees rundvlees hoort te zijn!!! Wat is het volgende product van deze fabrikant wat onderzocht gaat worden ??

 • no-profile-image

  Boer

  Wordt bij jullie ook van restjes gemaakt Hans. Je maakt alleen worst van spul waar je verder niets mee kan. Het feit dat dat de slachterij van een karkas niets weggooid maakt de veehouderij duurzaam.

 • no-profile-image

  JeroenJohnDeere

  Het is alom bekend dat producenten van dergelijke producten ook slachtafval gebruiken. Frikadellen is ook zo'n voorbeeld. Ik vind het alleen jammer dat Unox zich dan wel profileert als knakworstenfabrikant met het beste rundervlees. Maarja je kunt ook moeilijk reclame maken en zeggen dat je slachtafval in je producten gebruikt

 • no-profile-image

  niets aan de

  Schraapvlees is gewoon goedgekeurd vlees, het zit alleen op een plaats waarbij het lastig te verwijderen is. dus niets aan de hand.
  Er komt wel veel vlees en vis van buiten de EU bevroren en dit wordt na een half jaar ontdooit en violla je hebt "vers" vlees.

 • no-profile-image

  hendrik

  als ze er 'kalkoenkarkasschraapselknak'' van maken koopt niemand meer zo n ding dus logisch!

 • no-profile-image

  gerrie

  Kalkoeknaks

 • no-profile-image

  Joop

  Voor degenen die wat meer over de toepassingen van beenderen willen weten....http://en.wikipedia.org/wiki/Gelatin

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ze moeten nog veel meer aan de kaakstellen. Weg met dat leugenachtige marketings gedoe. Wees eerlijk en open met je producten.

Laad alle reacties (57)

Of registreer je om te kunnen reageren.