Pluimveehouderij

Achtergrond 428 x bekeken 4 reacties

Spelen uw vleeskuikens met voer?

Dierenartsen en voeradviseurs zien al meerdere jaren dat kuikens het voer uit de pannen gooien. Wat is hier aan de hand? Pluimveehouderij en Elanco doen er samen een digitale enquete naar.

De zoektocht van pluimveehouders en mengvoederfabrikanten naar het ideale voer voor vleeskuikens leidt tot steeds beter afgestemde voeders voor alle leeftijdscategorieën. Maar wat nu als de kuikens zelf gaan zoeken? Dierenartsen en voeradviseurs zien al meerdere jaren dat kuikens het voer uit de pannen gooien, soms alleen de tarwe, soms alleen het mengvoer. Het probleem doet zich bovendien lang niet altijd in de hele stal voor en een negatief effect op de groei is er ook niet altijd. Toch is er iets aan de hand. Pluimveehouderij wil in samenwerking met de NOP en dierenarts Johanna van der Stroom van Elanco Animal Health weten wat! Niet voor onszelf, maar voor uw collega’s. Vul de enquête digitaal in en maak kans op 100 euro. We willen weten hoe vaak het probleem zich voordoet en wellicht zijn er op bedrijfsniveau creatieve oplossingen. Doe mee met ons onderzoek en leer van elkaar op het Pluimveehouderij/NOP symposium ‘Kritisch op diergezondheid’ op 13 april in De Reehorst in Ede. U kunt zich hier opgeven.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kiplekker

  Gewoon een andere voerleverancier nemen.Dat geeft de hele sector een beter imago dan antibiotica gebruiken.Een ieder in onze sector moet zijn best doen om een goed product af te leveren met zo min mogelijk antibiotica gebruik dus daar hoort zeker een voerleverancier bij.

 • no-profile-image

  b.dekker

  Natuurlijk missen vleeskuikens/leghennen de eerste dagen bepaalde mineralen/sporenelementen en worden de dieren onrustig.De dieren missen iets en de opname van mengvoer is de eerste dagen te laag.Bovendien is de opneembaarheid van poedermineralen te laag en ontstaan de problemen.Geef de dieren vloeibare goed opneembare mineralen en sporenelementen(tot 90/95% opneembaar).Zo voelen de dieren zich verzadigd en antibiotica is niet nodig.
  Goedkoop en werkt super snel.
  B.Dekker-Barneveld.

 • no-profile-image

  Rik

  Hoe denken we in dit verband over diermeel??

 • no-profile-image

  Karin

  Dit is toch gewoon het natuurlijke scharrelgedrag van alle soorten kuikens (niet alleen vleeskuikens)? Ik heb bij mijn eigen -goed gevoerde- rashoenders nooit anders meegemaakt dan dat de kuikens op zoek gingen naar de in hun ogen lekkerste stukjes en daarbij alles uit de voerbak probeerden te krabben.
  Langwerpige voertroggen gebruiken waar de kuikens niet in kunnen, en deze niet te vol gooien werkt het beste.

Of registreer je om te kunnen reageren.