Pluimveehouderij

Achtergrond 476 x bekeken

Spelen met voer hardnekkig probleem

Al jaren speelt op vleeskuikenbedrijven bij tijd en wijle dat kuikens het voer uit de pannen gooien. Soms helpt een antibioticum kuur, vaak helpt het om een vracht ‘ander’ voer uit een andere fabriek te geven.

Al meerdere jaren speelt op vleeskuikenbedrijven bij tijd en wijle een probleem waarbij kuikens het voer uit de pannen gooien. Soms alleen de tarwe, soms alleen het mengvoer, soms alleen aan één kant van het hok. Het probleem is moeilijk te plaatsen. Dierenarts Johanna van der Stroom van Elanco Animal Health: ,,Het wordt bij alle voerfabrikanten op z’n tijd gezien. En ik kom het ook tegen in de Scandinavische landen. Sommigen hebben de hypothese dat de kuikens iets missen in te voer, en op zoek zijn naar de missende component.’’

Dat zou volgens de dierenarts in lijn kunnen zijn met ziek zijn. ,,Als een dier ziek is, verschuift de behoefte in de richting van direct bruikbare suikers. En ook het patroon aan nodige essentiële aminozuren verschuift. Het voer is samengesteld om spieren aan te zetten, niet om een gemis bij ziekte op te vangen.’’

Doordat de kuikens die het voer uit de pannen gooien, niet alle componenten binnen krijgen; krijg je vaak verstoring van de bacterie balans in de darm en dysbacteriose. Als het een bedrijf of stal treft, is het vaak echt afzien voor de pluimveehouder. De echte oorzaak van dit probleem is niet bekend, dus blijft het ook zoeken naar een goede oplossing. Soms helpt een antibioticum kuur, en in heel veel gevallen helpt het om een vracht ‘ander’ voer uit een andere fabriek te geven. Maar dat stuit vaak op problemen, niet elke voerfabrikant heeft 2 verschillende fabrieken en 2 soorten voer. Voer van een concurrent erop zetten leidt tot commerciële problemen.

Foto

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.