Pluimveehouderij

Achtergrond

'Overname Spelderholt is optie'

De pluimveesector zou eventueel onderzoekscentrum Spelderholt over kunnen nemen van Wageningen UR en het zelf exploiteren.

Die optie schetst NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel.

Wageningen UR heeft een principebesluit genomen om Spelderholt te sluiten. De pluimveesector is daar niet blij mee en onderzoekt de opties om het te behouden. De pluimveesector wil daar nog voor Pasen met WUR over in overleg.

"Er zijn allerlei varianten denkbaar", aldus Wolleswinkel. "We hebben bijvoorbeeld de nertsensector voor ogen. Die hebben als sector zelf een proefbedrijf in beheer. De pluimveesector zou misschien Spelderholt over kunnen nemen en zelf exploiteren in de vorm van een stichting. Het zijn allemaal zaken waar we over willen praten met Wageningen UR."

Het is volgens Wolleswinkel niet duidelijk wat het proefbedrijf zou moeten kosten. Hij wijst er op dat het bedrijf is gefinancierd met publiek geld. Wolleswinkel: "Als het dicht gaat is het voor WUR moeilijk te verkopen. Een leegstaand bedrijf levert ook niets op. Misschien is het mogelijk om het tegen een lage prijs te krijgen."

Directeur Paul Vriesekoop van WUR Livestock Research reageert verbaasd op de optie die Wolleswinkel schetst. "We hebben samen met de pluimveesector een aantal opties op een rij gezet, maar een overname door de sector is daar niet bij aan de orde geweest. Wel zijn we natuurlijk altijd bereid tot een gesprek." Volgens Vriesekoop is het zeer waarschijnlijk dat de sluiting gewoon plaatsvindt. "Onder onze vlag gaat het Spelderholt zeker niet door. Overname zou een optie zijn, maar dan moet zich een gegadigde melden en dat zie ik zo 1,2,3 niet gebeuren." Vriesekoop stelt dat er ook na de sluiting voldoende mogelijkheden zijn voor praktijkonderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.