Pluimveehouderij

Achtergrond

Opnieuw besmetting met Salmonella gallinarum

De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer heeft opnieuw een besmetting vastgesteld met de bacterie Salmonella Gallinarum op een bedrijf in het Drentse Hooghalen.

Het gaat om hetzelfde bedrijf met leghennen in vrije uitloop als waar in december al een besmetting werd vastgesteld.

Naar aanleiding van deze hernieuwde besmetting bezint het Productschap Pluimvee en Eieren zich op maatregelen. Bij de besmetting in december werd een ophokplicht ingesteld voor een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf. Die plicht was juist eind vorige week opgeheven. Of er weer een ophokplicht wordt ingesteld wordt waarschijnlijk vandaag (donderdag) besloten. In de omgeving van het besmette bedrijf zitten meerdere pluimveebedrijven, waarvan één met uitloop.

De situatie in de Gelderse Vallei waar de afgelopen maanden problemen waren met de bacterie coryza en ook met Salmonella gallinarum, is op dit moment weer vrij rustig. Volgens Henk Hulsbergen van het PPE zijn er nog wel wat coryza-besmettingen, maar zonder klinische verschijnselen.

Of registreer je om te kunnen reageren.