Pluimveehouderij

Achtergrond 259 x bekeken 4 reacties

'Omschakeling naar scharrelhennen lukt niet voor 2012'

Nederlandse leghennenhouders redden het niet helemaal om voor 1 januari 2012 om te schakelen van een traditioneel kooisysteem naar een alternatieve huisvestingsvorm voor hun dieren.

Dat zei Pieter Kruit, algemeen directeur van Verbeek’s broederij en opfokbedrijven, vandaag op de vergadering van de sectorcommissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Volgens Kruit zitten er nog vijftien miljoen Nederlandse hennen in legbatterijen. Drie miljoen daarvan zitten naar zijn mening op 1 januari 2012 in een verrijkte kooi of een koloniehuisvesting. Dan moeten er nog batterijstallen met twaalf miljoen leghennen omgebouwd worden voor die datum. "Dat gaat niet helemaal lukken", stelt Kruit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huub

  Er is al jaren gewaarschuwd dat er omgeschakeld moest worden. Maar als je het onderste uit de kan wilt, kun je het deksel op de neus krijgen!! En al die jaren hebben de boeren die wel op tijd zijn omgeschakeld moeten concureren tegen de boeren met het traditionele kooisysteem. Dan moeten zijhet nu maar met minder doen. Bovendien is ook in Duitsland geen uitzondering gemaakt. Waarom zou Nederland dat dan wel doen.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Probeer als grotere pluimveehouder maar eens al de benodigde gemeentelijke vergunningen op tijd te verkrijgen, dan komt 01-01-2012 wel snel dichtbij.
  Maar je wist het toch al lang krijg je dan te horen, ja maar wanneer je een vergunning te vroeg aanvraagt en de procedure verloopt voorspoedig, dan is je vergunning al weer vervallen voordat je om moet schakelen.

 • no-profile-image

  Leo

  Iedereen in de sector wist al jaren dat er een verbod zou kunnen komen en vervolgens ook jaren dat het verbod er moest komen. In die tijd zijn nieuwe vergunnigen aangevraagd om toch weer door te gaan op de doodlopende weg. Het is spijtig dat niet alle aanvragen vanaf 1999 zwaar ontmoedigd zijn i.v.m. toekomstige wetgeving. Dat had een keihard verbod iets minder zwaar gemaakt. In andere sectoren word helemaal niet gewaarschuwd, daar worden direct verboden opgelegd en gehandhaafd. Jammer, nu beter opletten en direct stoppen met kooihuisvesting.

 • no-profile-image

  TFWC

  Als het "niet gaat lukken" dan gooi je maar lekker je tent dicht. Wet is wet.

Of registreer je om te kunnen reageren.