Pluimveehouderij

Achtergrond 531 x bekeken

Einde tulpenseizoen komt in zicht

Een medewerker van de Gelderse tulpenteler Arjen Wesselink maakt bossen klaar voor de verkoop aan huis.

Het seizoen loopt alweer bijna ten einde. "Rond Pasen is het wel gebeurd", aldus Wesselink, die de verkoop weer ziet aantrekken. "Buiten is verandering van de natuur nog nauwelijks zichtbaar dus halen mensen bloemen in huis." De verkoop van tulpen liep door het bittere winterweer lang moeizaam. "De straatverkoop lag zo goed als stil. Sinds Valentijnsdag gaat het beter." Foto Ruben Meijerink

Hardwareleverancier Gallagher demonstreerde vandaag zijn systeem voor elektronische I&R van schapen op de veemarkt in Leeuwarden. Een aantal vooraf aangemelde koppels schapen werd door een digitale doorloopweegschaal geleid. Het scannen van de dieren verliep goed. De elektronische toegangspoort bleef na verloop van tijd steken. Toch is veemarktvoorzitter Andries Kingma tevreden. "Het scannen verloopt goed. Nu is het zaak de logistiek zo te verbeteren dat de schapen vlot door de scanner kunnen." Foto Jan Willem Veldman

Medewerksters van de Noorder-Ei-Farm in Kiel-Windeweer sorteren de eieren van de hennen van het Groningse bedrijf. De eieren worden beoordeeld en op basis van de kwaliteit gesorteerd. Daarna worden de trays met eieren automatisch gestapeld en op een pallet geplaatst met een dubbele palletiser. Het sorteren moet echter nog altijd met de hand en het menselijk oog gebeuren. Het moderne bedrijf, onderdeel van Zonne-Ei-Farm BV, is uitgerust met een kleinvolière inrichting. De stal werd in mei 2007 in gebruik genomen nadat de oude stal was afgebrand. Enkele weken geleden is weer een nieuw koppel hennen aan de leg gekomen en de eierstroom begint dan ook flink toe te nemen. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Daniël Bouwman uit het Groningse Noordbroek poot fabrieksaardappelen met zijn medewerker Geert-Anne Dallinga (op de foto). Ze poten het ras Festin, omdat Bouwman daar vorig seizoen goede resultaten mee boekte. Vorige week is de laatste 1.800 ton geleverd aan verwerker Avebe. De hele partij had een onderwatergewicht boven de 500 gram, wat een extra uitbetaling betekent. Foto Koos van der Spek

Een oogstemedewerker van paprikateeltbedrijf Van der Burg uit het Gelderse Est, plukt rode paprika's van het ras Ferrari. Teler Nieki van der Burg snijdt paprika's sinds maandag vorige week. De start van het paprikaseizoen is goed te noemen. "De prijzen lagen gisteren tussen de € 3,30 en € 3,50 per kilo," aldus de teler die levert aan Veiling ZON Fruit & Vegetables. Het aanbod van rode Nederlandse paprika is nog laag. Van der Burg hoopt dat hij deze prijs vast kan houden. "Nog zo’n slecht seizoen als vorig jaar kunnen we niet gebruiken." Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.