Pluimveehouderij

Achtergrond 1818 x bekeken

Akkerbouwer poot zetmeelaardappelen

Akkerbouwer Bas Schrage in het Drentse Zuidlaarderveen poot zetmeelaardappelen.

Dankzij de strenge winter is de grond mooi los geworden, waardoor het poten vlot verloopt. "We telen 210 hectare zetmeelaardappelen. Daarnaast verbouwen we ook nog 20 hectare consumptieaardappelen. We zijn vorige week begonnen met het poten. Inmiddels zit zo'n 80 hectare in de grond. We zijn het eerst begonnen op de lichte percelen. We hebben ook een loonbedrijf HS Agri. Maar bij onze klanten zijn we nog niet begonnen met aardappelpoten", zegt Schrage. Foto Jan Bouwman

Bij het bedrijf Bloem & Sfeer op de splinternieuwe bloemenveiling Plantion worden paasboeketten samengesteld. Vlak voor Pasen heerst traditioneel topdrukte. Na de Kerst en Moederdag is Pasen de belangrijkste feestdag voor de sierteelt. Nederlandse narcissen, tulpen en lelies zijn inmiddels gezegend door de Utrechtse aartsbisschop Wim Eijk en aan de jaarlijkse reis naar Rome begonnen voor de paasmis. Voor het 25e jaar op rij is de bloemisterij van Nick en Charles van der Voort uit Leiden leverancier van de pauselijke bloemen. Foto Vidiphoto

GEA Farm Technologies heeft vandaag naar eigen zeggen de grootste melkkoeltank van de Benelux afgeleverd bij de familie Albers in Nijbroek. De tank is de grootste variant uit een compleet nieuwe range koeltanks, welke GEA binnenkort zal introduceren. De tank heeft een opslagcapaciteit van zo'n 34.000 liter melk. GEA beschikt wereldwijd over drie productielokaties en produceert meer dan 8.000 tanks per jaar. Foto Ruud Ploeg

Maria van Eijk vult de eierverkoopautomaat met eieren. Thijs en Maria van Eijk hebben een pluimveebedrijf met 45.000 leghennen en 350 zeugen. Sinds bijna een jaar verkopen ze een deel van hun eieren via deze automaat aan de consument. In deze week voor Pasen verkopen ze bijna dubbel zoveel eieren als in een normale week. De mensen die bij Van Eijk eieren kopen, zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Nederweert. Veel van die kopers leveren de lege eierdozen weer in. Daartoe staat er naast de automaat een ton waarin de eierdozen kunnen worden gedeponeerd. Ook passanten weten echter de eierautomaat te vinden. ”Die automaat is voor de consument een visitekaartje van de sector”, aldus Thijs van Eijk. Foto Twan Wiermans

Vader en zoon Willem en Jacob Loots uit het Groningse Zuurdijk controleren of het bietenzaad op de juiste diepte de grond in gaat. De tuin- en akkerbouwers telers suikerbieten op 4,3 hectare kleigrond en ze zijn er vroeg bij voor deze regio. "Het ging net", zegt Loots junior. "Ik had liever nog een dag of twee gewacht, want de grond was een beetje nat. Maar met de weersverspellingen durven we niet langer te wachten." Foto Jan Bouwman

Een oogstmedewerker van aardbeienkweker Arno de Bijer uit het Gelderse Doornenburg plukt de eerste aardbeien van het seizoen van het ras Elianny. De Beijer teelt het ras voor het tweede seizoen. "De productie is aanzienlijk hoger omdat ik nu voor een terugzetteelt heb gekozen; die zijn ouder en geven een hogere productie. De kwaliteit is goed. Vorig jaar had ik verse planten." De teler heeft een aardbeienautomaat op zijn perceel. "De eerste voorbijgangers hebben zo de Elianny's al gekocht." Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.