Pluimveehouderij

Achtergrond

(no webtitle)

Meneer De Klein, wat gebeurde er vorige maand precies?
„Ik zag aan de dieren dat ze het moeilijk hadden. Het was erg warm in de stal en de kippen hapten naar lucht.”

Toen hebt u de brandweer ingeschakeld om de stallen te verkoelen?
„Ik had al enkele dagen contact met de brandweer. We hadden afgesproken dat zij langs zouden komen als de temperatuur in de stallen boven de 33 graden uit zou komen. Dat was op vrijdag 9 juli het geval, toen was het er 36 graden.”

En de brandweer slaagde er in om de staltemperatuur te laten dalen?
„Jazeker. Binnen 45 minuten daalde de temperatuur in de stallen tot 31 graden.”

Heeft de warmte voor extra uitval gezorgd?
„Ja. Er zijn zo’n 100 dieren extra uitgevallen. Door de warmte hebben we wellicht wat minder eieren gehad en was ook de bevruchting misschien wat minder. De hitte is natuurlijk niet bevorderlijk. Dat geldt niet alleen voor menselijke prestaties, maar ook voor die van de dieren.”

Het moet voor u een stressvolle periode zijn geweest?
„Ja, het was redelijk hectisch. Ik was zelf al twee dagen met de hogedrukspuit bezig om de stallen koel te houden. Op een gegeven moment lukte dat ook niet meer. Het werd echt te warm.”

Is de brandweer nog vaker langs geweest?
„Nee, gelukkig niet. Het is bij die ene keer gebleven. De warme periode is nu ook wel achter de rug. Ik verwacht niet dat het deze zomer nog nodig zal zijn.”

Wat gaat u doen om in de toekomst het klimaat in de stallen op peil te houden?
„Ik heb me aangemeld voor een pilot van Duwaco. Zij hebben een systeem ontwikkeld dat voorkomt dat de temperatuur in de stallen te ver oploopt. Het gaat om een temperatuurgestuurd klimaatsysteem. Ik kan er mee koelen en verwarmen. Het materiaal hiervoor is al op ons bedrijf aanwezig. In februari komen de stallen leeg te staan. In die periode willen we het systeem graag inpassen in twee stallen. Het gaat om een investering van €30.000.”


Bekijk hieronder de video over het blussen van de stallen op het bedrijf van De Klein in Appelscha (Fr.).


Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.