Pluimveehouderij

Achtergrond 394 x bekeken 3 reacties

Ophokgebod bij Lochem

Na een uitbraak van acute snot (Coryza) heeft de PPE-voorzitter voor een gebied met een straal van drie kilometer bij Lochem (Gld.) een ophokplicht afgekondigd.

Het ophokgebod geldt oor bedrijfsmatig gehouden pluimvee, exclusief biologisch pluimvee. Het ophokgebod zal maximaal 12 weken van kracht blijven.

Bekijk het kaartje

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roelof

  Wat een belachelijk gedoe! Kan een biologische kip geen coryza krijgen? Onnozelaars, bestrijden of niet, geen poldermodel. Omdat Esther Ouwehand en Marannie Thieme week worden van biologische kippen wil dat nog niet zeggen dat deze kippen gezonder zijn.

 • no-profile-image

  welsumerfokker

  wij houden onze hobbykippen hele jaar binnen om te zorgen dat ze niet ziek worden van de overtrekkende zieke beschermde ganzen. wat een gezeur over ophokplicht. slecht voor de eierhandel in lochem.

 • no-profile-image

  hobbydierhouder

  Deze snot is een hele gemene die sinds 2006 rondwaart in de gelderse vallei ook bij hobbykippen. Vooral halfwas en oudere dieren kunnen eraan doodgaan, de rest wordt erg ziek, steeds de oogjes openmaken, dwangvoederen en drenken. De enige remedie is je hobbykippen altijd binnen houden wat de dieren niet goed bekomt, ze worden te droog en hun algehele weerstand neemt af, ik heb 't na 2003 geprobeerd maar vorig jaar ben ik ermee gestopt. Buiten doen ze het veel beter. Tegen deze coryza is geen normaal kruid (doxycycline + vit.C in drinkwater) opgewassen. Het ziekteverloop is alsof het de afgezwakte versie van ILT is (die zwakke ILT die ook al veel hobbykippenhouders treft welke vooral verspreid wordt via uitwisseling omdat dieren die het gehad hebben immuun zijn maar dieren die het nooit gehad hebben ziek worden, je ziet niet dat je het binnenhaalt). Veel hobbykippenhouders laten hun dode dieren niet onderzoeken, 'kost teveel'.
  Bloed hoestende en niesende kippen is een drama, je loopt de hele dag rond met de pest in je lijf en dat ruim 3 weken, de bijl staat naast het hok om de ergste gevallen uit hun lijden te verlossen. Dat zijn dieren waar je jarenlang mee bezig bent om ze goed te kweken, dat sterft onder je handen. En je blijft maar met dode dieren wegbrengen voor onderzoeken om steeds maar weer hetzelfde te horen. Dan is het weer ILT (ook na vaccinatie!) dan is het weer coryza, dan is het onbekend of het lijk levert niks op bij kweek. Tentoonstellingen bezoek ik de laatste 4 jaar niet meer, gegarandeerd dat ik zieke dieren heb zo'n week na terugkomst. En nieuwe dieren zet ik 6 weken apart wat nog geen garantie is. Die coryza blijft ook voortdurend onder de dieren aanwezig. Bij elke weersomslag gaan er weer een paar overstuur. Ik kweek nu op resistentie maar het kost wel veel levens en hele foklijnen roeien uit, het zij zo. Tegen Marek is iedereen resistent op natuurlijke wijze. Na 4 jaar heb ik ze nog niet opgewassen tegen coryza.
  Weet iemand een goede effectieve medicatie of een manier om die bacterie voorgoed kwijt te raken? Ik ent al tegen ILT (sinds 2 jaar), kan er tegen coryza gevaccineerd worden? Als het zo doorgaat krijgen mijn dieren talloze entingen en preventieve behandelingen (coccidiose) om ze überhaupt in leven te kunnen houden. Ik kruis expres uit om ze te hybridiseren, kost ook jaren om ze weer terug naar de raskenmerken te krijgen, ondertussen sterven ze bij bosjes aan coryza dus dat schijnt ook niet te werken. Ik heb per jaar zeker 4-6 x een uitbraakje onder een paar dieren maar moet ze allemaal op de antibiotica zetten. Alleen die zieken behandelen werkt niet, het blijft dan doorgaan, telkens een paar. Permanente ziekenboeg als ik niet de hele groep behandel.
  Besmetten van kuikens om immuniteit op te bouwen werkt niet. Alleen vanaf een week of 8 krijgen ze het.
  Wat moeten we zoal enten willen we niet een kippenziekenhuis hebben? ILT, IB, NCD, CAV, Gumborro...
  Twintig jaar geleden entte ik alleen tegen NCD omdat dat nu eenmaal moet.
  Zijn die kippen nou zo gammel aan het worden of vliegt er zoveel in het rond?

Of registreer je om te kunnen reageren.