Pluimveehouderij

Achtergrond 404 x bekeken

'Nu de eierprijzen nog omhoog'

Arie Blom bouwde in De Glind (Gld.) een nieuwe volièrestal voor 30.000 leghennen. De stal is bijna drie maanden in gebruik. De pluimveehouder is erg te spreken over de eerste weken in de stal. „Het gaat als een speer.”

Arie Blom, hoe gaat het in de nieuwe stal?
„De kippen doen het goed. Het gaat als een speer. Qua arbeid is het wat ik er van had verwacht. Mijn medewerker houdt zich bezig met de koeien en ik kan me richten op de kippen. Toen de kippen er net in zaten, hebben we een paar kleine opstartprobleempjes gehad.”

Wat waren die opstartproblemen?
„De stalverlichting was in de eerste dagen niet goed afgesteld. Daar hebben we iets mee moeten spelen. Dat werkt nu prima. Ook hebben we een te licht schrikdraadapparaat moeten vervangen.”

Hoe bevalt het werken met het Volito Vivo-volièresysteem?
„Ik ben erg tevreden over dit systeem. We moeten veel lopen, maar we hebben goed zicht op de kippen. Doordat we ook door het systeem heen moeten lopen, maken we eigenlijk dubbel zoveel meters. Voordeel is wel dat we hierdoor niet hoeven te klimmen om alles goed te kunnen zien. Ik heb geen spijt van mijn keuze voor dit systeem.”

Tussen de systeemrijen hangen tl-buizen, hoe bevalt dat?
„De verlichting is prima op orde. Wel is een van de lampen gesneuveld. Dat was mijn eigen schuld. Ik liet een plank vallen, waardoor de hennen schrokken en alle kanten op vlogen. Dat heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat die ene lamp kapot is gegaan.”

Hoe presteren de kippen verder?
„De gemiddelde productie van de afgelopen drie weken ligt op 95 procent. De hennen zijn ook goed op gewicht. Het voer en water gaan er goed in. Ze krijgen om en nabij de 120 gram voer per dag. Dat is iets meer dan de hennen in de kooi-inrichting. Het gemiddelde aantal grondeieren en systeemeieren schommelt rond de 1 procent. Het uitvalspercentage van de hennen is niet noemenswaardig.”

Hoe is het klimaat in de stal?
„Zoals het nu gaat lijkt de vorstperiode geen problemen op te leveren. De kou zit nog niet in de schuur. Hopelijk blijft dit ook zo als het straks eens een langere periode koud is. De warmtewisselaar heeft zijn werk de afgelopen dagen goed gedaan. Wat we zien is positief. Nu moeten alleen de eierprijzen nog wat omhoog, dan is het helemaal goed.”


Bekijk hier de foto's van de volièrestal van Arie Blom.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.