Pluimveehouderij

Achtergrond 504 x bekeken

Klaar voor salmonella-eis

De voorbereidingen om te voldoen aan de nul-tolerantie salmonella op vers pluimveevlees zijn in volle gang. De ongelijke behandeling tussen kip- en varkensvlees voelt daarbij vreemd aan.

De pluimveevleessector doet zijn uiterste best om voor de inmiddels verschoven datum voor invoering van de nul-tolerantie voor salmonella op vers pluimveevlees klaar te zijn voor de nieuwe regels. Na de zomer van 2011 is het verboden om in Europa vers pluimveevlees op te markt te brengen indien het is besmet van salmonella SE en/of ST, later zullen andere salmonella’s ook onder de regelgeving gaan vallen. ,,Dat is een mooi streven, maar het is natuurlijk vreemd dat een consument straks in de supermarkt pluimveevlees zonder salmonella’s kan kopen, maar dat in dezelfde boodschappentas wel salmonella’s op varkensvlees zitten’’, stelt Nepluvi-voorzitter Jan Odink tijdens een PPE-vergadering. Hij vindt het onterecht dat de pluimveesector op kosten wordt gejaagd, terwijl andere vleessectoren nog geen maatregelen tegen salmonella hoeven te nemen. Hij pleit voor gelijke monniken, gelijke kappen en overweegt zelfs deze rechtsongelijkheid aanhangig te maken mij het Europese hof. ,,Wij hebben zeker de behoefte om het probleem met de besmette kippen op te lossen, maar zien eenzelfde inspanning ook graag in andere sectoren.’’

De slachterij-branche zet in op een frequentere monstername dat door Europa voorgeschreven. Zij wil bij álle besmette koppels maatregelen nemen en voorkomen dat verse producten van besmette koppels worden afgezet. De kosten van een terugroepactie zijn zodanig dat dat een slachterij de kop kan kosten.

Foto

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.