,,30 procent van de kooihuisvesting is niet vóór 2012 om. Dat betekent een groot tekort aan eieren, Europabreed ruim 80 miljoen eieren per dag''. Dat stelt Anevei voorzitter Arend Mijs in Pluimveehouderij van 17 december.
De haperende omschakeling in Europa van traditionele kooi naar alternatieve systemen baart Mijs dus zorgen. ,,De prijzen zullen flink oplopen, wat het Europees Parlement zich overigens goed realiseert. Een tekort van 30 procent is voor geen enkele partij acceptabel. Mijn angst is dat het leidt tot fraude, dat er onvoldoende grip en controle is op de herkomst van tafeleieren. Politiek en controlerende instellingen moeten de juiste maatregelen nemen. Wie geïnvesteerd heeft in alternatieve systemen en verrijkte kooien mag natuurlijk niet de dupe worden.”
Anevei wil dat er druk op de ketel blijft om vóór 2012 om te schakelen. ,,Maar je moet ook realist zijn’’, aldus Mijs. Hij vervolgt: ,,Als je ziet dat een groot deel van de Europese productie niet kan voldoen aan de regelgeving, en dat je het aan elke lidstaat moet overlaten om daar tegen op te treden... Dan willen we de geproduceerde kooitafeleieren in elk geval niet in de export hebben.’’
De uitspraken van de Anevei-voorzitter worden overigens gesteund door de NOP en de NVP. De Engelsen, de Duitsers en de Denen zijn helemaal strak in de leer en laten geen ruimte voor uitzonderingen. Geen uitstel, niet verlengen en geen kooi-eieren op hun markt. Landen als Spanje, Italië en Hongarije zijn daar veel makkelijker in. In 2011 zal de Europese Commissie zeker nog belangrijke beslissingen nemen die van invloed zijn op de ontwikkelingen op de eiermarkt.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.