Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

'Groot tekort aan eieren dreigt'

,,30 procent van de kooihuisvesting is niet vóór 2012 om. Dat betekent een groot tekort aan eieren, Europabreed ruim 80 miljoen eieren per dag''. Dat stelt Anevei voorzitter Arend Mijs in Pluimveehouderij van 17 december.

De haperende omschakeling in Europa van traditionele kooi naar alternatieve systemen baart Mijs dus zorgen. ,,De prijzen zullen flink oplopen, wat het Europees Parlement zich overigens goed realiseert. Een tekort van 30 procent is voor geen enkele partij acceptabel. Mijn angst is dat het leidt tot fraude, dat er onvoldoende grip en controle is op de herkomst van tafeleieren. Politiek en controlerende instellingen moeten de juiste maatregelen nemen. Wie geïnvesteerd heeft in alternatieve systemen en verrijkte kooien mag natuurlijk niet de dupe worden.”

Anevei wil dat er druk op de ketel blijft om vóór 2012 om te schakelen. ,,Maar je moet ook realist zijn’’, aldus Mijs. Hij vervolgt: ,,Als je ziet dat een groot deel van de Europese productie niet kan voldoen aan de regelgeving, en dat je het aan elke lidstaat moet overlaten om daar tegen op te treden... Dan willen we de geproduceerde kooitafeleieren in elk geval niet in de export hebben.’’

De uitspraken van de Anevei-voorzitter worden overigens gesteund door de NOP en de NVP. De Engelsen, de Duitsers en de Denen zijn helemaal strak in de leer en laten geen ruimte voor uitzonderingen. Geen uitstel, niet verlengen en geen kooi-eieren op hun markt. Landen als Spanje, Italië en Hongarije zijn daar veel makkelijker in. In 2011 zal de Europese Commissie zeker nog belangrijke beslissingen nemen die van invloed zijn op de ontwikkelingen op de eiermarkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kip

  als ik zeker wist dat de scharreleieren in de toekomst duurder worden dan zou ik ook wel willen ombouwen maar het vertrouwen en de centen zijn er niet, ik vind dat we uitstel moeten krijgen net als spanje italie en hongarije

 • no-profile-image

  .

  onder geen enkele voorwaarden uitstel verlenen.iedereen weet al meer dan 10 jaar dat de legbatterij in 2012 verboden wordt.

 • no-profile-image

  vrije kip

  nu ook door zetten ermee een ieder die omgeschakelt heeft heeft zich in de schulden gestoken ervoor en dat zou niet eerlijk zijn als je nu weer uitstel gaat geven. men wist het allang genoeg !!!!!!!!!!!!!! zo krijg je weer een belachelijke situatie ik hoop dat de dierwelzijns organisatie ook van zich laten horen ook in europees verband !!!

 • no-profile-image

  Rundveehouder

  Toch ideaal voor de pluimveehouders die wel hebben overgeschakeld. Groot te kort aan eieren. Is prijzen gigantisch omhoog.

 • no-profile-image

  een ei hoort

  Moet dit eerst maar eens zien werd vorig jaar ook niet gezegd dat de eierprijs op een structueel hoger niveau zou blijven we zien nu hoe snel de markt weer opgevult kan worden

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Groot tekort aan varkensvlees dreigt. Als tenminste ook hier de welzijnseisen en ammoniakemissie eisen in Europees verband onverminderd van kracht blijven. Wie gelooft dit echter?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.