Pluimveehouderij

Achtergrond

Financiële voorsprong ebt weg

De ABAB Pluimveemonitor voorziet lagere resultaten vleeskuikens, maar de rendementen van ouderdieren blijven op peil.

Ondanks een stabiele opbrengstprijs voor vleeskuikens daalt de voerwinst over 2010 van kwartaal naar kwartaal door duurdere eendagskuikens en hogere voerkosten. Dat blijkt uit de eerste drie kwartalen van 2010 in Pluimveemonitor van ABAB accountants. Voor de eerste negen maanden van 2010 bedraagt de voerwinst 1,87 euro. ABAB schat in dat de voerkosten in de rest van dit jaar zullen stijgen. De voerwinst voor heel 2010 wordt geraamd op 2,37 euro per opgehokt kuiken.

De rendementen in de ouderdierensector blijven door een grote vraag naar broedeieren en een bijbehorende hoge prijs op peil. In het eerste kwartaal werd een voerwinst behaald van 4,20 euro, in het tweede kwartaal steeg dat naar 4,69 euro om in het derde kwartaal te dalen naar 3,39 euro. De voerprijsstijging zal voor een deel gecompenseerd worden door een hogere broedeiprijs in vergelijking met 2009. Over het hele jaar wordt een voerwinst van 15,50 euro per opgehokt ouderdier verwacht.

De Pluimveemonitor komt tot stand op basis van de financiële administraties van klanten in de pluimveesector, op basis waarvan ABAB een lijn trekt richting nabije toekomst.

Foto

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.