Pluimveehouderij

Achtergrond 16 reacties

Boete van €218.500

Het tweejaarlijkse kippenladen liep in 2006 voor Jan van Dijk in Maasbommel (Gld.) uit op een strijd tegen de overheid. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor het inschakelen van 23 illegale arbeiders.

„Ik was en ben me van geen kwaad bewust”, zegt Van Dijk. Het personeel had er net een uur werk opzitten toen ineens de Arbeidsinspectie op de stoep stond. Een verbaasde Van Dijk zag dat alle werknemers hun papieren moesten laten zien. Die verbazing sloeg om in ongeloof toen bleek dat 23 mensen geen identiteitskaart of tewerkstellingsvergunning konden overleggen.

Er leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Arbeidsinspectie en ministerie van Sociale Zaken lieten niets van zich horen. Tot er in mei 2008, bijna twee jaar later, ineens een brief op de deurmat plofte. Erger was de acceptgiro die aan het boekwerk gehecht zat. Van Dijk kreeg een onvoorstelbare boete van €218.500 met een betalingstermijn van anderhalve maand.

Wat volgde was een lange weg langs de Nederlandse rechters tot en met de Raad van State aan toe. Van Dijk verloor keer op keer. Door de afwijzing van de Raad van State is Van Dijk in Nederland door zijn juridische mogelijkheden heen. Hij heeft nog één optie: het Europese Hof. Dat hof doet geen uitspraak, maar kijkt puur naar mensenrechten. Dit Hof kan bepalen dat de Nederlandse rechters opnieuw naar de zaak van Van Dijk moeten kijken. Dan begint het hele traject weer van voren af aan.

Een tweede ijzer in het vuur is minnelijk overleg. Dit betekent dat Tweede Kamerleden de minister van Sociale Zaken zover moeten krijgen dat die specifiek naar het dossier van Van Dijk gaat kijken. „Maar het gaat er vooral om dat iemand bij de overheid bij zinnen komt en ook de omstandigheden in mijn situatie gaat meewegen. Nu wordt alleen aan de kille wet vastgehouden.”

Lees meer in Pluimveehouderij van 17 december 2010.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  218000 euro is natuurlijk te gek om over te praten dit geen straffen om te corrigeren maar liquideren

 • no-profile-image

  f vogelpest

  Tijdens de vogelpest heeft de overheid hetzelfde laadbedrijf ingeschakeld en toen waren er meer dan 500 illegalen in dienst VAN DE OVERHEID. Hier is destijds niets mee gedaan want het was een crisissituatie het laadbedrijf kreeg een boete van €30.000,- waarschijnlijk nooit geind want de BV ging failliet

 • no-profile-image

  sympathie

  Beste fam. van Dijk veel sterkte toegewenst!!!!!!!!
  Maar nu is het tijd heren boeren / collega's dat wij samenspannen en van Dijk op alle fronten gaan steunen tot een eventuele bezetting van Den Haag aan toe. Doe allen mee!!
  En boerenorganisaties waar blijven jullie?

 • no-profile-image

  Frank

  Het is te zot voor woorden dat de overheid zo met de burgers en ondernemers omgaat.

  Ik stel voor om een inzamelactie op touw te zetten en een petitie aan te bieden aan de desbetreffende minister.
  Dit is het minste wat wij kunnen doen om deze hardwerkende mensen de kerstgedachte te gunnen.

  Wat denken jullie ervan?

 • no-profile-image

  henkie

  schande boete van 218.500

 • no-profile-image

  kl

  Ik weet natuurlijk niet wat er gebeurd is, heeft deze mensen ingehuurd van een bedrijf, of zelf aan personelswerving gedaan?

  Bij het laatste hoor je ten alle tijde personeel in te huren met papieren want anders doe je ook nog aan belastingontduiking.

  Hoor en Wederhoor

 • no-profile-image

  bison rancher

  De overheid doen ook hun baan niet om ilegalen uit het land te houden ,zo zijn zij niet uiteindelijk niet de gene die als eerste verantwoordelijk gesteld moeten worden.

 • no-profile-image

  niek

  de overheid is eigenlijk verantwoordelijk voor illegalen in Nederland. Ze dient ze het land uit te zetten. Schijnbaar vind de overheid ook dat het beroep douane niets voorstelt, als zelfs een boer die daar nooit voor heeft geleerd papieren moet controleren!! Het is natuurlijk veel gemakkelijker om de boer er de schuld voor te geven. Echt slap van die overheid.
  Veel sterkte toegewenst van mijn kant.

 • no-profile-image

  van der Grift

  Het is een zaak om misselijk van te worden ,wettelijk gezien klopt alles in deze zaak en kan iedereen in de keten ( van A.I.D. tot de hoogste rechter en zelfs de minister) zijn handen in onschuld wassen,maar de fatsoensnormen worden hier met voeten betreden , er is op geen enkele wijze sprake van kwader trouw dat is duidelijk , het is dan ook voor mij onbegrijpelijk dat de rechter niet besloten heeft voor een voorwaardelijke straf , een minister zou wegkomen met de zin,"MET DE WIJSHEID VAN NU ZOUDEN WE HET ANDERS HEBBEN GEDAAN"het is duidelijk dat BARBERTJE moet hangen als afschrikwekkend voorbeeld voor de rest ,Dat het hier intensieve veehouderij betreft, is voor het geofferde gezin pech
  ,als het de glastuinbouw betrof was de straf zeker milder geweest.
  De nachtmerrie waarin het gezin nu al meer dan drie jaar leeft kan echter iedere ondernemer treffen , daardoor rijst bij mij de vraag, of het wel verstandig is om ondernemer te worden in ons land , Als iedereen die in ons land het lef heeft om zelfstandig zijn broek op te houden nu eens zou emigreren , blijft er een land over met enkel ambtenaren en uitkeringsgerechtigden , dan kunnen we het binnen 5 jaar Belgie noemen .

 • no-profile-image

  Salomon

  Het is zelfs zo gek dat de belastingdienst voordurend verkeerd mensen voorlicht, en zoals in mijn geval: mijn boekhouder en ik verkeerd voorlichten, (er is niets nodig voor Roemeenen, zij zitten in Europa)en dan ook nog sofinummers afgeven, die volgens hun alleen nodig waren.( Over TWV is nooit gesproken Mei 2007 )
  Als iemand 1)niet ingeschreven is in een gemeente, 2)aantekening in hun paspoort hebben dat arbeid is toegestaan, 3)of een Tewerkstellingsvergunning kunnen overleggen, hebben zij geen recht op een sofinummer en mag de belastingdienst dit niet afstaan.
  In mijn geval is dit dus wel gebeurt, en tot 2 keer toe, waarbij de belastingdienst dus in de fout ging.
  Ik zal Uw hier maar niet vertellen wat er daarna allemaal gebeurt is, maar als ondernemer in Nederland ben je gefunden fressen voor het bestuursrecht, en als je daar fouten in ondekt kan het gebeuren dat je vanaf Ministerie van Financien tot ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid alsook onze '' onafhankelijke'' ombudsman zwaar wordt tegengewerkt en bedonderd.

  Op de manier van werken van onze Ambtenaren en deze overheid heb ik nog maar 1 ding toe te voegen, bananen republiek !!!!

  Veelvuldige zware meineed van de diverse Ambtenaren is naar het schijnt normaal bij onze overheid.
  Aan kop voor leugens '' De Belastingdienst ( moeilijker kunnen we het niet voor je maken) en als goede tweede Ministerie van SZW, ook brave mensen.
  Ik heb wel eens gelezen dat iemand de diverse Ambtenaren eerst vergeleek met criminelen, maar dat hij dat bij nader inzien en belediging vond aan het adres van criminelen, hier moet ik mij helaas bij aansluiten, ze zijn erger. Tot zover over de '' normen en waarden van deze overheid''.

  Vraag ik mij ook af hoe onze brave Ambtenaren op zondag avond ineens bij van Dijk staan, terwijl je ze op normale werkdagen al niet op gang te krijgen zijn.
  Is er in deze boetes soms veel te halen? Ja, het is de grootste melkkoe van onze overheid, en daar moeten ondernemers voor bloeden, omdat hun eigen sociale beleid heeft gefaald, waardoor we met een hoop nederlanders zitten die het verrekken om te werken.

 • no-profile-image

  Han

  @v,d,Grift. Zelfstandig ondernemers volgens Den Haag de kurk waar Nederland op drijft worden te pas en te onpas weggezet als >criminelen< dat ben ik roerend met je eens. Dat actie als hier beschreven, als oorzaak hebben, dat ondernemen voor veel zelfstandig op het scherp van de snede moet gebeuren en dus iedere cent besparing welkom is, vergeten de Haagse bureaucraten. willen ze het eten goedkoper dan goedkoop hebben, zullen ze arbeid als dit oogluikend moeten toestaan. Doen andere landen ook en zij zijn onze concurenten. We hebben toch steeds over een >gelijk speelveld

 • no-profile-image

  Fruitboer

  Hier in Belgie is het ook z'on heksenjacht.Zelfs op momenten dat er door bv uitzonderlijke stormschade vrienden komen helpen vinden deze kloteamtenaren het plezant om een mens in al zijn miserie nog dieper in de put te duwen.Het is een kwestie van niks meer op uwe eigen naam te hebben maar toch zorgen dat je de baas kunt spele,n dat je nog enigzinds gemoedsrust kunt hebben bij het ondernemen.Of doe zoals ik vertrek naar Bulgarije

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Han, dat ben ik met je eens. Het is weer ambtelijke éénzijdigheid ten top!!!... Kinderachtig, infantiel, onvolwassen en bovendien nog laf ook wat die arbeids-inspecteurs gedaan hebben!!!... Waarschijnlijk zit er ook nog een tipgever achter!!!... Bah!!!, achterbakse mensen zijn het die zich lekker voelen bij zo'n mensonterend gedrag!!!... @Fruitboer uit Belgie, u begrijpt ook dat die klote-ambtenaren geen ''knip'' voor de neus waard zijn, proficiat.

 • no-profile-image

  Han

  Piet het is niet de ambtenaar die >fout< is hij doet zijn werk. NEE het is de politiek die hypocriet is, lullen over gelijke speelvelden en gelijke omstandigheden, maar zelf andere spelregels hanteren. Hoe kan de boer die zijn bedrijf (grond) niet kan verplaatsen naar een land waar de speltregels goedkopere productie toestaan nu overleven? De boer in het nette West Europa kan maar één ding doen, wil hij niet vermalen worden tussen deze twee werelden nl. "Opstappen en het land zonder eten achter laten". Dit is de VOC mentaliteit, importeren tot de valuta op is en dan na ons de zondvloed. We heben na de bloei tijd van de VOC een donkere periode gehad met weinig luxe en weinig tot geen economische groei en veel armoede. De varkens cyclus zal zijn werk blijven doen, zolang de mens niet wenst te leren van het verleden.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Als de heer v Dijk zoals hij vertelt een bedrijf opdracht heeft gegeven om zijn kippen te laden . Dan zou het niet terecht zijn dat hij afgerekend wordt op de fouten die dit bedrijf maakt of gemaakt heeft . Kan best zo zijn dat men het een en ander moet controleren . Welke boer , burger of ondernemer gaat de werknemers een aannemer,loonwerker of wie dan ook een voor een controleren en bedrijf natrekken . Dit zal bij grotere bedrijven wel gebeuren , maar dat heeft dan meer met veiligheid te maken . Dus wat met v Dijk gebeurt kan eigenlijk iedereen overkomen . Alleen v Dijk is nu de klos en de rest heeft het onbewust goed gedaan of tot nog toe geluk gehad . De boete staat zeer zeker niet in verhouding tot de mogelijke overtreding .Men slacht op deze manier een hard werkende ondernemer af . En de werkelijke overtreder gaat wel weer verder . Dit eventueel onder andere naam , met weer goedkope arbeiders . Of mogelijk een vestiging in het buitenland . Een boete moet men laten betalen door de werkelijke overtreder en niet door een boertje op het platteland . Maar ja bij de overtreder valt niets te halen en bij hard werkend boertje wel . Als fout gaat bij van Dijk moet hij maar niet schromen om naar de bijstand te stappen om zo zijn geld maar weer in kleine porties terug te halen . Want wat wet is hoeft niet rechtvaardig te zijn , blijkt uit dit verhaal . Maar als men geen inkomen meer heeft , kan men een beroep doen op de bijstand .Het zal dan zo zijn dat ze dan ineens u rechten niet kennen . Te zot dat zoiets in Nederland kan . Een land wat in andere landen over mensenrechten gaat praten .

 • no-profile-image

  voor info, bel gerust

  De overeid meet met 2 maten, zo is er een subsidieproject wat na een jaar naar een verboden diersoort overschakelde. Zij moesten de de projectgegevens openbaar maken, maar verzuimde dit.
  LNV en DR wisten ervan af maar gedoogde alles (ik heb nu zelfs een mail dat het voor DR "geen probleem" was)
  De aanvrager van deze miljoenensubsidie was toevallig wel goed bekend bij LNV, topambtenaren en diverse politici.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.