Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Tuchtgerecht PPE legt boetes op

Het Tuchtgerecht van het Productschap Pluimvee en Eieren (TPPE) heeft uitspraak gedaan in dertien zaken in het kader van het Actieplan Salmonella en Campylobacter.

De zaken betroffen zes vleeskuikenbedrijven, zes legeindbedrijven en één opfoklegbedrijf, melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren.

De hoogste boete werd opgelegd aan een vleeskuikenbedrijf dat na een Salmonella-besmetting naliet om swabonderzoeken te laten doen. Hier zijn twee geldboetes geëist van elk duizend euro, waarvaan steeds 500 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Een ander vleeskuikenbedrijf is beboet voor het gebrekkig doorgeven van Salmonella-resultaten en onvoeldoende naleving van de Campylobacter-monitoring. Uitspraak: vier geldboetes van elk 500 euro (waarvan steeds 400 euro voorwaardelijk) met een proeftijd van twee jaar.

Vier vleeskuikenbedrijven werden beboet voor onvoldoende naleving van Campylobactermonitoring. Geldboetes varieerden van 500 tot 400 euro, met respectievelijk 350 en 350 euro voorwaardelijk, met twee jaar proeftijd.

Ook verschillende legbedrijven werden beboet. Een bedrijf kreeg 300 euro boete (waarvan de helft voorwaardelijk) voor het nalaten van de voorgeschreven acties na een hygiënogram-uitslag tussen de 2.0 en 3.0.

Een ander legbedrijf kwam er met een berisping van af voor het niet geheel juist uitvoeren van Salmonella-monsternames.

Vier legbedrijven kregen boetes voor onvoldoende naleving van de Salmonella-monitoring. De geldboetes varieerden van 100 tot 600 euro, waarvan steeds de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Eén opfoklegbedrijf werd vrijgesproken van onjuist moment van Salmonella-monitoring. Volgens het Tuchtgerecht waren de aangehaalde feiten onvoldoende aannemelijk gemaakt.

Het Actieplan Salmonella en Campylobacter is er op gericht om het aantal Salmonella besmettingen in de pluimveehouderij (nog verder) te reduceren. Hiervoor zijn regels opgesteld in de Verordening hygiënevoorschriften pluimveehouderij. Als die regels worden overtreden kan sanctionering via het TPPE plaatsvinden. Het TPPE is een onafhankelijke rechterlijke instantie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    eind in zicht

    ik neem aan dat met het opdoeken van het produktschap deze poppenkast ook ophoud.

Of registreer je om te kunnen reageren.