Pluimveehouderij

Achtergrond 10 reacties

PPE onderzoekt gevolgen verbod op legbatterijsystemen

Het Productschap Pluimvee en Eieren gaat de bedrijfsplannen van legpluimveehouders inventariseren om in beeld te krijgen welke bedrijven willen stoppen en welke niet op tijd klaar zijn met het omschakelen van legbatterijen naar alternatieve huisvestingssystemen.

Dat is donderdag besloten in de sectorcommissie legpluimvee van de PPE, aldus Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP).

Pluimveehouders die bezig zijn met het omschakelen, maar dat niet redden voor 1 januari 2012 vanwege langdurige vergunningprocedures, zouden gelegenheid moeten krijgen om rondes af te maken van leghennen die vóór 1 januari 2012 zijn opgezet. Pluimveehouders mogen niet de dupe worden van trage vergunningstrajecten, aldus de NVP.

Een legronde duurt meestal dertien maanden. Ook bedrijven die willen stoppen, moeten de mogelijkheid krijgen om hun laatste ronde af te maken, meent de vakbond. Die heeft hiertoe een voorstel ingediend bij het PPE. Ook de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) sluit zich hierbij aan, aldus Oplaat. Het PPE zal dit voorstel namens de sector indienen bij staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw.

Hoeveel pluimveehouders in de knel komen met omschakelen, of willen stoppen, is nu echter nog met geen mogelijkheid te zeggen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stoppende

  Ik snap niet goed waarom de alternatieve boeren de batterij zo snel mogelijk weg willen hebben. Ik denk zeker dat het zo zal zijn dat zo gauw als de batterij weg is er net zo goedkoop geproduceert moet worden net als kooi eieren. er is dan simpel weg geen verschil of toeslag meer.

 • no-profile-image

  vrijeuitloop kip

  het heeft al lang genoeg geduurd. het is al jáááááaren lang bekent dat in 2012 de legbatterij verboden word. dus in 2012 weg met die handel. het heeft al lang genoeg geduurd. dus geen uitstel!!!!

 • no-profile-image

  kip

  Natuurlijk moeten die bedrijven uitstel krijgen niemand wist dat het verbod gehandhaafd zou worden en dan valt het niet mee om een vergunning in een half jaar te krijgen ze hebben het wel 10 jaar aanzien komen maar niets gedaan. Als het gehandhaafd wordt zou de leegstand vergoed moeten worden door de alternatieve sector gewoon een heffing per ei omdat de eierprijs omhoog gaat ivm leegstand

 • no-profile-image

  Daan Haan

  Dat jij dat niet snapt stoppende boer is nou net de reden dat jij stopt en ondernemers door gaan. Kooi eieren blijven gewoon bestaan uit de verreikte kolonie kooien dus jou argument gaat hier niet op.

 • no-profile-image

  frank

  Ik ken inderdaad enkele pluimveehouders die al meer dan 5 jaar bezig zijn om een vergunning te krijgen voor een alternatieve stal. Ondernemers die graag al in 2006 waren begonnen om hun bedrijf in stappen om te laten schakelen. Enkele hiervan krijgen totaal geen medewerking vanuit de overheid waardoor ze momenteel nog al hun hennen op de traditionele kooi moeten huisvesten. zij hadden het ook graag anders gezien...

 • no-profile-image

  rob

  Mocht het zo zijn dat het batterijverbod uitstel krijgt denk ik er ernstig over om een serieuse schade claim te doen. Ik heb gekozen om leghennenhouder te blijven na het batterijverbod, te ondernemen en mijn berdijf aan de opgelegde regelgeving aan te passen voor 2012. Deze claim kan betaald worden door een heffing op batterijeieren. Het is reeds van 1999 geweten dat de batterij deruit moet. Achterover zitten en speculeren is niet echt ondernemend. Pas je aan of mss beter doe een pasje opzij.

 • no-profile-image

  Daan Haan

  Kip brabant z.o dit is praten als een kip zonder kop niemand heeft het zien aan komen wat een onzin je hoort je gewoon aan de regelgeving te houden en daar tijdig op inspelen wat deze boeren gedaan hebben is gespeculeerd op uitstel zodat ze een voordeel hadden op de ondernemers die wel aan de regelgeving willen voldoen. Als er niet gehandhaafd word moeten de boeren die niks gedaan hebben of nu nog moeten beginnen met vergunningen de ondernemers die wel tijdig gehandeld hebben een vergoeding per ei betalen want dan blijft de prijs laag.

 • no-profile-image

  niek

  @jim, dat is er al lang. Kijk maar naar de grote steden met hun grote mensenbatterijen (flats).

 • no-profile-image

  Jim

  Ik heb een idee: we gaan al de kinderen van die pluimveehouders op exact dezelfde manier huisvesten als dat zij hun kippen huisvesten! Gewoon ff goed laten voelen wat zij de kippen allemaal aandoen. Uiteraard met alle ellende die er in de bio-industrie voorkomt. Wedden dat ze er dan ineens op tegen zijn! Ja ja, dan wel. Maar die arme kippen gebruiken ze als slaven en producten. Slecht volk is en blijft het.

 • no-profile-image

  jeanke

  maar Jim toch.......ik nodig je uit en kom een een weekje bij mij wonen. ik woon hier , 14 hoog, 68m² met 4 personen, uit pure noodzaak (geldnood) met alle soorten mensen als buren, vele nachten lig ik wakker door geluiden en activieteiten van mijn buren.(die ik beter niet ken) Graag zou ik in zo'n kippenstal slapen want daar is't tenminste rustig en stil 's nachts. Jonge toch....denk eerst eens na vooraleer je zo'n onwijs verhaal vertelt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.