Pluimveehouderij

Achtergrond 405 x bekeken 7 reacties

'Nederland kan niet voldoen aan legbatterijverbod'

Niet alle Nederlandse leghennenhouders kunnen op 1 januari 2012 voldoen aan het Europese verbod op legbatterijen.

Sommigen zullen begin 2012 nog traditionele kooisystemen voor hun leghennen hebben, omdat zij de vergunningen voor het bouwen van alternatieve houderijsystemen niet op tijd hebben gekregen. Dat zei voorzitter Jan Wijnen van de kring leghennenhouders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders vanmiddag op de vergadering van de Sectorcommissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren.

De vertraging van de afgifte van vergunningen voor alternatieve huisvestingssystemen voor leghennen is volgens Wijnen een gevolg van de ammoniak- en fijnstofproblematiek in Nederland. Daarnaast mogen leghennenhouders in Noord-Brabant in ieder geval geen stallen met twee etages bouwen. Daardoor moeten zij meer geld investeren dan zij verwachtten om hun kooisystemen om te bouwen. "Leghennenhouders met grote stallen moeten de vergunningen voor de ombouw van hun kooistallen nu binnen hebben om die voor 2012 klaar te hebben", stelt Wijnen. Zo’n 44 procent van de in Nederland geproduceerde eieren zijn dit jaar afkomstig uit (verrijkte) kooien.

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is het eens met Wijnen. Hij vindt dat leghennenhouders, die hun koppels voor 1 januari 2012 nog in kooien plaatsen, de ronde af mogen maken. Een legronde duurt meestal zo’n dertien maanden.

In heel Europa zal begin 2012 nog zo’n dertig procent van alle leghennen nog in traditionele kooien zitten. De eieren van deze dieren komen dan dus uit illegale houderijsystemen. "De Nederlandse eiersector moet de Europese Commissie in Brussel daarom de boodschap meegeven, dat eieren uit traditionele kooien vanaf begin 2012 alleen in het land van productie op de markt mogen komen", vindt Oplaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ??

  @klaas ja en nee, als je een stal kan bouwen in 6 maanden waarom dan niet dit jaar bouwen en als je inderdaad, de vergunning niet krijgt, door trage overheid, door onze "dierenvrienden""milieuvrienden", dan zit je onbewust wel vast!

 • no-profile-image

  Northwest

  Toen wij Nederland (Europa) verlieten toen was het nog enigsinds een democratie, nu lijkt het meer en meer op een dictatuur. De consument kan zelf wel beslissen wat men wil. b.v. Scharrel of kooi eieren, bont of geen bont, vlees van gecastereerde varkens of van niet castereerd. Ze zoeken het zelf wel uit.

 • no-profile-image

  willem w

  Juist Klaas,
  2012 is de einddatum, afwijkend gedrag wordt nog steeds beloond. Voorwaarde
  ook handhaven binnen Europa.

 • no-profile-image

  fladderkip

  Ik ben tegen onduidelijkheid,en een E.U verbod voor legbatterijen van af 31-12-2011 is gewoon heel duidelijk..... punt.
  Maar dan ook voor heel de E.U.
  Mochten er landen zijn die zich daar niet aan houden dan ook controleren en handhaven. Ik ben niet tegen de legbatterij ,maar wel tegen rechtsongelijkheid. Als er specifieke gevallen zijn van onmacht, dan ook op maat regelen. Maar nooit met een hogere bezetting als van kolonie pluimveehouders die wel veel geinvesteerd hebben. Dus dan ook de huidige kooistallen met 890 cm per dier,
  toch weer enigsinds rechtsgelijkheid.
  Maar deze discussie zecht meer over ons amtenaren systeem dan over de hardwerkende pluimveesector .

 • no-profile-image

  klaas kip

  ?? als je nu vast loopt in procedures ben je waarschijnlijk al een tijdje bezig met vergunningen,Je hebt gelijk dat je zegt dat door onze activisten en trage overheid het dan toch spannend word of je het haalt voor 2012 erg frustrerend toch zijn er nog een helleboel boeren die bewust gewacht hebben en nog steeds wachten met deze boeren mogen ze geen medelijden hebben met de regelgeving als je wil gedogen dan alleen voor de gene die werkelijk door de trage overheid in de problemen komen.

 • no-profile-image

  scharrelaar

  Waarom zouden wij als scharrelboeren blij moeten zijn met een kooiverbod.
  De volgende houderijsystemen die aan de beurt zijn is voillaire en normaal scharrel! We zien met elkaar al waar wakkerdier mee bezig is!
  Daarom jongens, hoop ik dat er een vorm van uistel komt! dit houdt voor ons de prijzen nog redelijk, en hebben wij niet alle problemen met wakkerdier en consorten!

 • no-profile-image

  Klaas Kip

  Wat een onzin iedere pluimveehouder weet al sinds 2000 dat 1 januarie 2012 het batterij verbod zou ingaan dat ze nu niet hun vergunningen meer voor elkaar krijgen heeft enkel mee te maken dat deze boeren gehoopt hadden dat het batterij verbod uit gesteld zou worden door deze boeren uitstel te geven straf je de ondernemers die wel hun zaken geregeld hebben en klaar zijn voor omschakeling dit is pure concurrentie vervalsing. Er geld maar een maat regel voor de boeren die niet op tijd klaar zijn handhaven geen kip meer in het hok als je de vergunning niet hebt net zoals we eens moeten beginnen met hand haven bij boeren die hun rechten niet op orde hebben dit soort zaken zorgt er voor dat we nu zo`n slechte eier prijs hebben als we in 2012 gaan gedogen houden we deze slechte opbrengst prijzen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.