Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Nature Colony-systeem bevalt uitstekend

Harold Maassen (44) is dik tevreden over de voorlopige resultaten in de nieuwe Freiland-stal, die hij in mei in gebruik nam.

De productie van de 28.500 hennen - Lohmann Brown Classic, 46 weken oud - ligt op 94 procent en het aantal buitennesteieren is met 0,75 procent nihil. Dat is in de oude stal wel anders.

Hoe gaat het in de nieuwe stal?
“Uitstekend. Het loopt heel goed. Het aantal buitennesteieren bedraagt slechts 0,75 procent. Daar had ik vooraf natuurlijk alleen op kunnen hopen. Ik heb de onderste waterlijn in het systeem de eerste vijf weken afgesloten. Daardoor gingen de kippen gemakkelijker naar boven, richting de nesten, waar wel water was. Later, toen het warmer weer werd, heb ik die andere waterlijn ook weer aangesloten. Dat heeft toen niet tot extra grondeieren geleid.”

Hoe staat het met de productie van de hennen?
“Dat gaat ook prima. De hennen, Lohmann Brown Classic, zijn nu 46 weken oud. De productie ligt op 94 procent. Ze waren al vrij snel aan de leg. Op 25 weken zaten ze op hun top. Toen lag de productie op 96,5 procent.”

Hoe is het klimaat in de stal?
“Perfect! De inlaatventielen zitten hoog in de zijwanden. Daardoor wordt de lucht mooi over de kippen en het systeem heen geblazen en ook goed over de stal verdeeld. Het wordt nu wat kouder, maar we hebben nog geen problemen gehad. Afgelopen zomer, met die hitte, is het ook allemaal goed gegaan.”

U bent ook tevreden over het gekozen volièresysteem??
“Jazeker, het Nature Colony-systeem bewijst absoluut zijn waarde. Het is een ideaal systeem, dat mij een ruimtelijk gevoel geeft. Het overzicht is prima en ik heb ook weinig last van eieren onder het systeem. Ik wil mijn andere stal ook graag hiermee inrichten.”

De resultaten in de andere stal blijven nu achter?
“Ja, helaas wel. De stalinrichting, het combisysteem uit 2004, bevalt niet erg goed. Voor de kippen is het te druk. Het percentage buitennesteieren lag op een gegeven moment op 15. Gelukkig heb ik het nu terug kunnen brengen naar 5. Maar dat is mij nog steeds te hoog. Het is te arbeidsintensief. Als het even kan wil ik in juli 2011, als de 23.000 kippen eruit gaan, omschakelen naar het Nature Colony-systeem, waarvan nu ook in de nieuwe stal gebruik maak.”
Gelukkig gaat in de nieuwe stal wel alles naar wens.?
„Inderdaad. De eikwaliteit is bijvoorbeeld ook erg goed. De eieren zijn heel schoon en hebben een goede schaaldikte. We hebben bovendien minder arbeid dan verwacht. De dagelijkse controlerondes kosten minder tiijd dan we vooraf hadden gedacht. Gemiddeld hebben we dagelijks maar een halfuurtje nodig in de nieuwe stal, terwijl we rekening hadden gehouden met twee keer een uur. De 60.000 eieren op het bedrijf kunnen we bovendien in drie uur afdraaien. .”

Hebben de kippen hun weg naar buiten ook gevonden?
„Ja, de uitloopluiken staan erg laag opgesteld, waardoor de drempel laag is om naar buiten te gaan. We merken wel dat de kippen een hekel hebben aan wind en aan warme, zonnige dagen. Ze geven daarentegen weer minder om bewolking en motregen. Als het in de winter gaat vriezen en er sneeuw ligt hoeven ze ook niet meer naar buiten, maar kunnen ze lekker in de wintergarten blijven.”

Bekijk de foto's van de Freilandstal van Harold Maassen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk

    dit artikel is wel door een gekleurde bril geschreven, als ik het zo lees.
    Ik dacht dat een auteur onafhankelijk dient te zijn, als hij een artikel schrijft. Of is het een gedicteerd stuk, dat klakkeloos wordt overgenomen om zo makkelijk en snel klaar te zijn? En Harold, jammer dat je systemen van verschillende aanbieders vergelijkt, waar een groot verschil in zit, qua leeftijd en dus ook qua techniek...

Of registreer je om te kunnen reageren.