Pluimveehouderij

Achtergrond

Belki zoekt bio-pluimveehouders

De Belgische pluimveeslachterij Belki in Aalst is dringend op zoek naar biologische pluimveehouders om aan de vraag naar biologisch pluimveevlees te voldoen.

Dat zegt directeur Steven Jespers van Belki. De markt voor biologisch pluimveevlees is volgens hem groeiende, en Jespers zoekt daarom meer producenten om aan de retail een continue afzet te garanderen, meldt de Vlaamse agrarische informatiedienst Vilt.

Belki biedt biologische pluimveevleesproducenten een gegarandeerde bruto-opbrengst van 1,20 tot 1,60 euro per kilo levend gewicht. De Aalster pluimveeslachterij verwerkt wekelijks 300.000 kippen en heeft een jaaromzet van 50 miljoen euro.

Biologisch pluimveevlees is goed voor 5 procent van de totale capaciteit (15.000 tot 16.000 kippen per week) en voor een omzet van 7,5 miljoen euro. Belki werkt samen met veertien biologische pluimveehouders. Jespers ziet volop kansen voor biologisch pluimveevlees, maar waarschuwt omschakelaars wel voor een 'zwaar kostenplaatje'. Een bio-pluimveehouder mag maximaal 4.800 kippen per stal houden, en elke pluimveehouder mag maximaal drie stallen hebben om te voorkomen dat bedrijven te grootschalig worden. En elke kip moet bovendien vier vierkante meter uitloop hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.