Pluimveehouderij

Achtergrond 437 x bekeken 28 reacties

Avifauna haalt foie gras van de kaart

Vogelpark Avifauna haalt foie gras, ganzen- en eendenlever, van de menukaart van het parkrestaurant.

Dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier meldde dat woensdag. De keukenmanager van het restaurant in het park in Alphen aan den Rijn heeft het bevestigd.

Foie gras is al jaren omstreden. De eenden en ganzen krijgen via trechters in de keel dwangvoeding toegediend zodat hun levers in korte tijd heel hard groeien.

Volgens de manager van het restaurant stond het product op een 'dure menukaart'. "Het is de laatste zes jaar misschien twee keer besteld. Maar we kunnen het als vogelpark niet maken dit te verkopen. Nu hebben we een nieuwe menukaart waar dit niet op voorkomt.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Nog verkrijgbaar in de sjieke Haagse restaurants ,waar veel politici dineren .

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Twee bestellingen in 6 jaar? Mensen. dat geloofd toch niemand? Avifauna is van vreetschuurgaarkeuken Van der Valk! Daarom voeren ze als Valk ook al jaren die idiote Toekan!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Boer, jij hangt me de strot uit!

 • no-profile-image

  Katja

  Herkauwer,
  Waar heb jij als oud ambtenaar dan altijd van gevreten?
  Laten we wel eerlijk blijven, jij hebt het werk ook niet uitgevonden.
  Volgens Jan was je als kind al niet vooruit te branden.
  Je begint nu toch echt een beetje door te draven.
  GEDSIE!!!

 • no-profile-image

  ??

  @Katja, lukt dat wel? jagertje, binnenkort even wat meer recepten voor lekker wild :)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Jvf, excuses dat ik vergat om bij het recept te vermelden dat het was bestemd ter opluistering van een modale provinciale Fbe-landdag! Maar met het eten van wild orgaanvlees is het écht oppassen geblazen. Men heeft er meestal geen benul van hoeveel vuiligheid er in de agrisector op het land wordt gespoten en hoeveel schadelijke residuen er ook via de mest en via wind en neerslag in de vegetatie terecht komen. Waarmee hazen, konijnen, reeën, eenden, fazanten, ganzen en duiven zich vervolgens jaarrond voeden. Vlees van gehouden dieren wordt meestal gecontroleerd en gekeurd, maar op de zuiverheid van het wild is er totaal geen toezicht. Zélf heb ik vroeger ook wel orgaanvlees van hazen, konijnen, fazanten, eenden en ganzen gegeten, maar daar stopte ik al 20 jaar geleden mee en nu krijg je met geen geweld meer een willekeurig stuk wild door mijn strot gedrukt. Ik heb namelijk al jarenlang de gewoonte om aan loonspuiters te vragen WAT ze eigenlijk aan het spuiten zijn. Via google is dan makkelijk na te gaan welke residuen daarvan kankerverwekkend of anderszins schadelijk voor de gezondheid zijn. Nou geloof mij: daar ben ik dus letterlijk doodziek van geworden!

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Er is de een of ander lafbek bezig om onder mijn naam berichten te plaatsen en dat is niet alleen schofterig, maar ook verboden volgens het reglement van de redactie agd. Ik ga dus een klacht indienen. En wat Herkauwer betreft: een hardere werker heb ik nog nooit meegemaakt! Daar kunnen nog geen honderd naamloze boerenlullen of jagerszakken tegenop!

 • no-profile-image

  J@gertje

  @ JVF,
  We moeten het Herkauwer maar niet kwalijk nemen dat hij niet op de hoogte is van de moderne gewasbeschermingsmiddelen. Van een wildhygiëne cursus heeft hij nog nooit gehoord, laat staan van een G.P. Wel heeft hij overal zijn commentaar klaar voor.
  Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is hem een doorn in het oog maar ook mechanische onkruid bestrijding is volgens hem uit den boze.
  De boeren vervuilen, volgens herkauwer, het milieu met mest en vergif terwijl herkauwer zelf in een aftandse walmende roestbak, (weliswaar met motor sytem porsche) uit het jaar nul het milieu vervuilt.
  Hoe hypocriet kun je zijn?
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Goh Herkauwer, jij hebt me een partij gelijk. Ik keek gisterenavond naar de Zembla-film over de fosforfabriek die haast tegen de kerncentrale van Borssele aan staat. Lekkere tinnefzooi daaro. Typisch Bakellendebeleid! Ik dacht toen ook al meteen: die gore gifzooi slaat wel allemaal op de velden en graslanden neer. Lood, zink, koper, cadmium, dyoxine, chloorverbindingen en weet ik wat al niet meer. Een kennis van me gaat nogweleris jagen in die kontreien. Bij Ritthem. Ik vond al dat hij er de laatste tijd wat blauw uitziet!

 • no-profile-image

  ??

  @Herkauwer, tuurlijk joh... dromen zijn bedrog.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Foutje Gert. Boeren en burgers dineren. Politici vréten. Op kosten van ons allemaal!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Hij ergert zich waarschijnlijk blauw aan jouw domme geneuzel. ):-)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ha ha ha Jan, die is goed. Ritthem and blues! Ja: als je teveel van die troep binnenkrijgt dan kan dat de bloedsomloop dermate verstoren dat je helemaal rood- wit en blauw aanloopt. Dan weet je gelijk dat je met een orgaanjager van doen hebt!

 • no-profile-image

  jvf

  Herk,om te beginnen met uw laatste zin,is dit inmiddels hersteld?Ik vraag dit omdat sommige forumgebruikers u betitelen als zijnde een ziek persoon,uw laatste zin zou verklaren,en ik zal u dit dan ook niet euvelduiden.Dit laat natuurlijk onverlet dat door uw ondoordachte advies inzake een recept voor zwezerik,ik inmiddels schijtziek word van zwezerik[heb nog ongeveer 14 dgn te gaan],en dat helaas hiervoor ook nog teveel dieren gestorven zijn.Wat de keuring van wild betreft:van een waarheidsvinder had ik verwacht dat die zou weten dat heden ten dage ongekeurd wild niet meer in de handel gebracht mag worden,maar dat dit door een daartoe bevoegd persoon[gp]eerst gekwalificeerd moet zijn als geschikt voor humane consumptie,dus ook hier wordt hedentendage gecontroleerd.Wat vervuiling via mest betreft:verreweg de meeste mest zal afkomstig zijn van gehouden dieren.Dus als u dit vlees eet maar bang bent voor de mest van deze dieren,welke over een groot oppervlakte wordt verdeeld,en waarvan wild dus ook maar een zeer klein deel van de daarin eventuele aanwezige verontreinigingen binnen krijgt,dan zal het wel wat meevallen.Als je het tegenwoordig mag geloven word je van alle voedsel misschien wel ziek,maar volgens mij sterven [helaas]nog steeds meer mensen door een gebrek aan voedsel.m.v.g. jvf

 • no-profile-image

  jvf

  Herk,na uw recept voor zwezerik[heb ik nog lang niet op,u had wel even kunnen aangeven dat dit voor een hele jachthut vol jagers en drijvers bestemd was]waarvoor helaas 12 jonge dieren zijn gesneuveld [3 kg:2 a 3 ons per zwezerik],ben ik oprecht blij met uw waarschuwing inzake residuen in het orgaan'vlees' van dieren welke in het wild hebben geleefd.Ik zal hier dan ook zoveel mogelijk rekening mee houden inzake schadebestrijding op buiten de aangewezen gedooggebieden fouragerende ganzen.Ik zal dus o.a. ook om deze reden een piek verkiezen boven een volwassen exemplaar.Want zoals ik al eerder aangaf dien je in mijn beleving het geschoten wild volledig te benutten voor jezelf danwel een ander cq vleesetende dieren.m.v.g. jvf

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Wipstaartje, ze moeten ergens aan sterven. Maar ik heb vandaag mijn relaties in het life-insurancewezen aangeraden om de polisbedragen voor jagers aanzienlijk te verhogen. En daar heeft men wel oren naar! Want wie met zijn gezondheid speelt, zal zélf voor de kosten moeten dokken.

 • no-profile-image

  dier

  Heel goed, dit kan echt niet meer.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Het is maar 2 keer besteld in 6 jaar tijd!
  Er zat dus eigenlijk gewoon geen omzet in.
  Dat zal ongetwijfeld de reden zijn geweest om het van de menukaart te schrappen.
  Foie gras is trouwens ook prima te maken van ganzenlever afkomstig van wilde ganzen.
  Die zijn niet dwangmatig gevoerd en hebben een heel goed leven gehad.
  Dat wil toch iedereen tegenwoordig?

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  henk

  leuk bericht, verdient navolging!!!

 • no-profile-image

  boer

  jammer het is heerlijk, maar ja hier in Nederland is het ongewoon, maar in Frankrijk eten ze het als aardappelen hier. Trouwens al dat wilde gevogelte is lekker mmmmmmmm

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Foie gras is vanzelf ook prima te maken van jagertjeslever. Mot je zo'n secreet gewoon drie maanden lang 3x daags een kilo fermenterende hele spruiten door de strot douwen. Op de mest kan dan weer zuurkool verbouwd worden. Ook heerlijk met achterklapstuk en jachtworst!

 • no-profile-image

  liefhebber van lekker eten

  Dat stond dus alleen maar op de kaart. 2x besteld in 6 jaar? Kan me niet voorstellen dat het die 2x ook geserveerd is, simpelweg omdat het denk ik niet in voorraad was en zoja denk ik over de datum. Tjonge, tjonge AviFauna, daar kan je sier mee maken. En wat zijn die mensen van Lekker Dier toch gauw tevreden. 2x besteld in 6 jaar, jaja lees het goed.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Prima besluit van Avifauna. Hopelijk staan er ook geen wilde eend, grauwe gans en houtsnip op de dure menukaart?

 • no-profile-image

  geen boer

  ober, mag ik de dure kaart? Grappig. En Wakker Dier natuurlijk spijkers-op-laag-water-zoekers.

 • no-profile-image

  J@gertje

  J@gertje?????????

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Jvf, mijn laatste zin was natuurlijk spreekwoordelijk en niet letterlijk bedoeld! Wat die zwezeriken betreft: jammer dat er een paar diertjes voor moesten sterven, maar de WINST die ik geboekt heb door jou de rest van je leven ZWEZERIKBANG te maken, weegt daar ruimschoots tegen op! En wat het eten van wild betreft: bén je nu zo dom of houd je je zo? Want als jager moet je toch weten dat ze hun zelfgeschoten wild overwegend zélf of in eigen kring consumeren. Daar komt geen Afkeuringsdienst van Niet- Consumptabele Waren aan te pas!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje, het is prachtig dat jij de fora zo goed in jouw hersenpan hebt opgeborgen. Het was een mooi toeval dat ik in de vroege ochtend van 5 juli 2008 die supersnelle 'roestbak' onder mijn kont had, toen het agressieve Ehrenverein Hensbergen-de Jong van de Langendijk te Vianen, mij van de Lekdijk tussen Everdingen en Fort Werk aan het Spoel dacht te kunnen vegen. Mooi niet dus, want die lui hadden pas een ouwe roestbak onder hun successieve reten! Jawel: de donkergroene Ford Explorer 4x4 6 cyl. die daar dikwijls voor de deur geparkeerd staat. Als jij meent dat jachtwild als voedsel zuiver op de graat is dan help ik je graag uit de droom. Alle hazen, konijnen, reeën, eenden, ganzen en andere in het wild voorkomende planteneters zijn zwaar vervuild met zware metalen, gechlooreerde koolwaterstoffen, pcb's en andere rotzooi die zich vooral in de organen en vetweefsels opstapelen. Vele van die residuen zijn persistent en worden niet of nauwelijks verder afgebroken. Laat mij dus niet lachen-gieren-brullen om die Wildhygiëne, want die troep zit er gewoon in en die krijgen alle wildeters dus vanzelf binnen. Helemaal gratis. Niks dus om je dik over te maken, want dat wordt Nimrods corpus delicti op den duur vanzelf. In- of uitpandig!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Je hebt helemaal gelijk Herkauwer. Toevallig zag ik van de week een rapport in de leeskamer van de WUR-bieb waarin recente toxicologische gegevens van Nederlands wild analytisch staan opgesomd. De Haas is het ergst vervuild, daarna de Wilde eend, de fazant, de ree, het knijn, de houtduif en dan pas de een jaar oude Grauwe gans. Alle oudere ganzen zijn zwaar gecontamineerd in een glijdend oplopende schaal! Wilde Zwijnen zijn een klasse apart, omdat die behoorlijk radioactief gecontamineerd zijn door het eten van myceliumknollen en wortelstokken. Sommige zwijnen zijn daardoor dermate zwaar radioactief geladen, dat men ze als nachtverlichting naast het bed zou kunnen plaatsen. Maar daaraan kleeft dan weer het gevaar van het oplopen van sluimerende stralingsziekte. Het wetenschappelijk geduidde SS-Syndroom! Maar op de keeper beschouwd, zo stellen de onderzoekers vast, moeten wildeters ten slotte zélf ook ergens de pijp aan uit gaan!

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.