Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Wakker Dier maakt reclame voor Rondeel-ei

Stichting Wakker Dier maakt van 11 tot en met 16 oktober reclame op de radio voor het Rondeel-ei. Een 20 seconde durende spotje is zo’n 300 keer uitgezonden op de zenders ClassicFM, Radio1, Radio2, Radio4 en Sky Radio.

Het initiatief voor de reclame voor het Rondeel-ei komt voor uit het enthousiasme van het Rondeel nadat Wakker Dier in de zomer een bezoek aan de eerste Rondeel-stal in Barneveld bracht.

Argumentatie voor de actie is volgens woordvoerder Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier dat de organisatie met trekken én duwen probeert de consumptie van vlees, zuivel en eieren diervriendelijker te krijgen. ,,Dus aangeven wat niet goed is, maar ook aangeven waar we wel enthousiast over zijn. Deze spot is een voorbeeld van het laatste.’’
Volgens Van der Wouw is dit niet uniek, want Wakker Dier maakte dit jaar ook al een radiospot over Calvé die uitloopeieren ging gebruiken. ,,We richten ons steeds meer op de consumptie in plaats van productie: dus op supermarkten en consumenten. Supermarkten sturen de consumptie enorm, met reclames, schaphoogte, assortimentkeuzes, positie in winkel. De vrije keus van consumenten is een mythe. Momenteel gedragen supermarkten zich zeer onverantwoord door veelvuldig stunten met vlees. Daardoor kraakt en piept de veesector op economisch gebied. Dieren en boeren zijn hiervan het eerste slachtoffer. We vallen dus supermarkten aan die schaamteloos blijven stunten, maar tevens complimenteren we supermarkten die stapjes vooruit zetten. Zoals AH met het Rondeel-ei.’’
Op die wijze heeft Wakker Dier al veel successen bereikt afgelopen jaren. ,,Momenteel zijn de belangen van veesector en dierenorganisaties meer dan ooit gelijk. Wij pionieren daarom met samenwerking met boeren. Deze situatie geeft mogelijkheden voor nieuwe coalities. Hoe dat zich ontwikkelt in de praktijk komende tijd is voor iedereen de vraag, ook voor ons. Maar we gaan het in ieder geval proberen, want potentieel kan het een heel succesvolle coalitie zijn.’’

Rondeel-directeur Ruud Zanders is blij met de reclamecampagne van Wakker Dier voor het Rondeel-ei, waar Rondeel en Albert Heijn – de enige supermarkt waar de Rondeel-eieren zijn te verkrijgen – vooraf over waren geïnformeerd. Hij hoopt niet dat de reclame-spotjes zullen leiden tot een al te grote vraag naar Rondeel-eieren, die vooralsnog alleen in Barneveld worden geproduceerd. Een tweede Rondeelstal is in aanbouw in Wintelre (N-B) en komt in april volgend jaar in productie. ,,Produktietechnisch draait het goed in Barneveld, terwijl we in het bedrijfsplan voorzichtig gerekend hebben. Dus iets extra’s kunnen we wel leveren, maar geen grote ’boost’. Het risico zit er in dat we de vraag niet bij kunnen houden. Dat is tijdelijk lastig, maar gezien dat het tweede Rondeel gebouwd wordt, is het eigenlijk alleen maar prettig. Dan zien we ook dat er voor die eieren plaats is in de markt. En daar lijkt het inderdaad op.’’

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sven

  goed zo waker dier goed bezig!! ik hoop nu dat jullie tegenstanders zien dat jullie niet tegen boeren zijn.

 • no-profile-image

  peter jens

  helemaal goed, Wakker Dier!!!

 • no-profile-image

  Tegen

  Iedereen die bij Wakker Dier werkt of vrijwilliger is heeft een erge ziekte. en moeten opgehangen worden in een hele hoge boom.
  Wakker Dier is prutserij

 • no-profile-image

  bert

  de biologische legkippen boeren slapen.
  bij de rondeel stal lopen 35000 kippen gedeeld door 2500 kippen per ha. = 14ha nodig. ze hebben alleen een ring van 5 meter rond de stal

 • no-profile-image

  kooikip

  Ruud,
  dromen zijn bedrog!

 • no-profile-image

  doe maar

  wat zijn eigenlijk de redenen ( eisen ) dat deze eieren beter zijn???????????????

 • no-profile-image

  slimme jongen

  waarom allemaal die vragen. als consumenten bereid zijn om extra te betalen voor een ei dan is dat toch prima. speel het spel met de consument. hier kan iedereen nog veel van leren binnen de sector. altijd dat verdedigen en elkaar de les wijzen. gewoon veel eieren eten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.