Pluimveehouderij

Achtergrond 259 x bekeken

EU: stabiele productie en consumptie pluimveevlees 2010

De productie van pluimveevlees in de Europese Unie blijft dit jaar stabiel.

Voor Nederland is er een lichte groei te verwachten. Dat blijkt uit het Marktoverzicht Pluimveevlees van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

De productie van pluimveevlees in de 27 EU-landen zal in 2010 uitkomen op 11.545.000 ton, slechts 0,2 procent minder dan in 2009, raamt de Europese Commissie. De Britse productie zal dalen, de Franse licht groeien, kortom: stabiel. De prijzen houden niet echt over, volgens Richard Hol van de PVE. Positief is volgens hem wel dat er minder import binnenkomt vanuit Brazilië en Thailand. Die zetten meer af in Rusland.

Voor Nederland houdt het productschap rekening met licht hogere productie, op basis van de inlegcijfers van broedeieren. ”Maar dat zal niet in de procenten lopen”, aldus Hol. Daartegenover staat dat de huishoudelijke aankopen van pluimveevlees in Nederland tot en met week 36 (begin september) 0,7 procent lager liggen dan vorig jaar. ”Maar 2009 was dan ook een topjaar, dus feitelijk kunnen we zeggen dat de consumptie stabiel blijft en op hoog niveau.” De huishoudelijke bestedingen liggen 2,1 procent lager. Er wordt vooral minder borstvlees verkocht, en meer pootvlees.

Op het moment staan de Nederlandse kuikenvleesprijzen wel onder druk vanwege een ruim aanbod. Als het aanbod op het huidige niveau blijft, zal er meer de vrieshuizen in moeten, voorspelt Hol. "Er is van de zomer al een dringend beroep gedaan op de sector om minder kuikens op te zetten. Maar kennelijk hebben maar weinig vrije kuikenmesters die discipline om dat ook te doen", zegt de PVE’er. "Het zou de kuikenprijs absoluut ten goede komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.