Pluimveehouderij

Achtergrond 243 x bekeken

Britse welzijnsorganisatie: snavelkapverbod niet later

Een Britse welzijnsorganisatie voor landbouwhuisdieren, Compassion in World Farming (CWF), dringt er bij het Britse ministerie van plattelandszaken Defra op aan om de deadline voor het afschaffen van snavelkappen niet verder uit te stellen.

In Groot-Brittannië wordt snavelkappen officieel per 1 januari 2011 verboden. Maar het ministerie is van mening dat de winst die het afschaffen van de snavelbehandeling oplevert, wegvalt tegen een toename van verenpikkerij en kannibalisme. Temeer omdat steeds meer pluimveehouders richting 2012 overschakelen van batterijen op scharrelstallen. Het ministerie krijgt hierbij steun van de Raad voor het Welzijn van Landbouwhuisdieren en van de legpluimveehouderij.

Eerder dit jaar heeft Defra daarom aangegeven in elk geval het verbod op infraroodbehandelen te willen uitstellen. Behandelen van eendagskuikens op die manier zou geen blijvende ongemakken veroorzaken. Maar CWF stelt dat uit twee studies blijkt dat zowel het infraroodbehandelen als snavelbehandeling met een heet mes acute pijn veroorzaakt.

Het Britse parlement moet voor het eind van het jaar een besluit nemen over het al of niet uitstellen van het kapverbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.