Pluimveehouderij

Achtergrond 342 x bekeken

Welzijnskorrel (opfok)vkod

Sinds december 2009 heeft Brameco-Zon een nieuwe welzijnskorrel voor (opfok)vkod.

Het bijzondere van de welzijnskorrel voor (opfok)vleeskuikenouderdieren van de Eindhovense mengvoercoöperatie Brameco-Zon is dat de korrel van de dieren afrolt, zodat bij het strooien van opfokvoer of foktoomvoer in de scharrelruimte de dieren niet op elkaars rug gaan pikken.

De welzijnskorrel voor (opfok)vleeskuikenouderdieren is sinds december 2009 verkrijgbaar, na afronding van diverse proeven. Het betreft een geperst korreltje van 3 mm met een laag gehalte energie en eiwit. De welzijnskorrel is speciaal ontwikkeld voor het scharrelgedrag bij (opfok)vleeskuikenouderdieren.

Uit praktijkonderzoek van Brameco Zon bij opfokvermeerderaars en vermeerderaars blijkt dat scharrelgedrag in de opfok en in de legperiode gunstig is voor het paringsgedrag van vleeskuikenouderdieren door onder meer een goede peesontwikkeling en het stillen van het hongergevoel bij opfokdieren en een vermindering van stress.

Het strooien van opfok- of foktoomvoer in de scharrelruimte kan het scharrelgedrag positief beïnvloeden, maar kent ook nadelen. Indien het voer gestrooid wordt en op de dieren terecht komt, kan dit blijven liggen. Hierdoor pikken andere kippen op de ruggen, waardoor het verenpakket aangetast wordt en er juist veel onrust en stress ontstaat.

De welzijnskorrel die Brameco-Zon heeft ontwikkeld blijft bij het strooien niet op de dieren liggen. De korrel rolt door de specifieke structuur van de dieren af waardoor de bijkomstige negatieve gevolgen van voer strooien teniet wordt gedaan en alleen de positieve gevolgen overblijven.

De voedingswaarde van de welzijnskorrel is afgestemd op dagelijks gebruik, zonder consequenties voor het totale energie- en eiwitaanbod voor de (opfok)vleeskuikenouderdieren.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.