Pluimveehouderij

Achtergrond

Sneeuw is geen belemmering voor oogst schorseneren

De sneeuw houdt het oogsten van schorseneren bij Lelystad niet tegen.

De schorseneren zijn van akkerbouwer Dennis de Weerd. "Ze zijn bedoeld voor de versmarkt", zegt De Weerd. "Vandaar dat we niet alles in een keer oogsten maar in etappes. Voorlopig zijn we daar nog mee bezig." De sneeuw zorgt daarbij niet voor belemmering. "De opbrengsten en de kwaliteit van de schorseneren zijn ook prima in orde." Foto Axipress

Barry Spreeuwenberg van adviesbureau Agritip Precisiefarming neemt grondmonsters bij veehouder Jos Geurts in het Limburgse Veulen. De monsternemer heeft daarbij weinig last van de vorst, omdat deze niet zo diep in de grond zit. Het gaat maar om enkele centimeters. Dat is te danken aan de sneeuwlaag. De monsters zijn nodig voor het nieuwe mestbeleid dat vanaf 1 januari geldt. Dat beleid schrijft voor dat degenen die maximaal willen bemesten, moeten beschikken over nieuwe monsters. Foto Gé Hirdes

Het landschap en ook de afbeeldingen zijn Nederlands, met hun zwarte kleur en scherpte doen de figuren aan als stukken uit een Wajang-decor. Loonwerker Nico Veldman met zijn gezin zijn de centrale figuren in de schimmenopstelling. Hij liet de afbeeldingen maken bij een metaalbedrijf en plaatste ze, zwart geschilderd, in het weiland bij zijn huis. Normaliter zijn de metalen dieren, machines en mensen al een opvallend schouwspel, nu, in de sneeuw is het een heel bijzonder gezicht. Foto Alex de Haan

Eigenaren en medewerkers van kweekbedrijven keuren blind aardappelrassen. Dit doen ze tijdens de bezichtiging van de aardappelrassen van Farm Frites op het bedrijf van familie Vrij in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn. Met blind keuren wordt bedoeld dat de kwekers niet weten wat voor ras aardappelen ze aan het keuren zijn. "De uitslag krijgen ze volgende week thuisgestuurd", zegt Martin Vrij van Farm Frites. "Voor de tijd hebben we ook nog de teelt en verwerking van verschillende rassen besproken." Foto Rein Gelijnse

Indonesische marktkoopmannen sorteren kippen op een kippenmarkt in de hoofdstad Jakarta. Het is in Indonesië gebruikelijk om de levende kippen op de markt te houden. Mede daardoor is het land zwaar getroffen door de vogelpestepidemie die vooral in Azië slachtoffers heeft geëist. Het Indonesische ministerie van gezondheid heeft deze week laten weten dat er vorig jaar 134 mensen aan het vogelpestvirus zijn overleden. Dat betekent dat er van elke twintig mensen die met het virus H5N1 besmet zijn geraakt, er negentien mensen zijn overleden. Sinds maart 2009 is Indonesië gestopt met het bekendmaken van elk individueel geval van de ziekte. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.