Pluimveehouderij

Achtergrond

Hogere temperatuur maakt snoeien weer mogelijk

Fruitteler De Ruiter uit Geldermalsen maakt gelijk gebruik van de iets hogere temperaturen.

Nu de vorst uit de lucht is kunnen de fruitbomen weer worden gesnoeid. De Betuwse fruitteler snoeit op dit moment in boomgaarden met de appelrassen Jonagold en Da Costa. De prijzen voor appels staan al enkele weken onder druk. Appelprijzen liggen rond de 30 tot 40 cent voor de middenmaten. Foto William Hoogteyling

Een kudde Veluwse heideschapen heeft vandaag onderdak gekregen in de voormalige vliegtuighangars op de ontmantelde vliegbasis Soesterberg. De tegen Q-koorts gevaccineerde dieren kunnen aflammeren in de ruimtes. Komend voorjaar worden de schapen ingezet om de heide op de Utrechtse Heuvelrug te begrazen. De voormalige vliegbasis wordt deels omgevormd tot natuurgebied, een ander deel wordt gebruikt voor woningbouw. Utrechts gedeputeerde Bart Krol opende officieel de deuren voor de schapen, samen met Hans Hoogewerf van het Utrechts Landschap. De schapen zijn de eerste nieuwe bewoners van de militaire basis. Foto ANP

De Zuid-Afrikaanse Amelia Bokbaard verzorgt haar kippen in de provincie Oost-Kaap. Bokbaard is voormalig strijdster van de politieke beweging ANC, maar is nu een project begonnen om zwarte vrouwen via het houden van pluimvee een inkomen te laten verdienen. Vrouwen die mee doen aan project, genaamd Masiphatisane, fokken kuikens op om deze daarna als leg- of slachtkip te verkopen aan zowel zwarte als blank dorpsbewoners. De eieren worden gratis weggegeven aan de armen. Foto Vidiphoto

Een boer in Afghanistan sjouwt een zak kunstmest mee, dat zojuist is gearriveerd op het vliegveld in Kandahar. De kunstmest is geleverd door de Agency for International Development uit de VS. De Amerikaanse overheid helpt de Afghaanse regering om boeren te stimuleren te stoppen met de teelt van opium, een grondstof voor heroïne. De kunstmest is bedoeld voor de teelt van tarwe, rijst en groente. Deze week wordt in Londen een conferentie gehouden over de toekomst van Afghanistan. Foto ANP

Student Ronald Veldkamp (rechts) geeft veehouders Sippie en Henk de Vries uit het Friese Koudum uitleg over de eisen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Die zijn als basis genomen bij het ontwerp van een nieuwe melkveestal. Diverse groepen studenten van hogescholen AOC Friesland en Van Hall Larenstein presenteerden stalontwerpen. De groep van Veldkamp maakte twee ontwerpen: een volgens de eisen van een boer, en die stal wordt waarschijnlijk ook gebouwd, en een eigen ontwerp volgens het oude kop-hals-romp idee. Foto Marten Sandburg

Veebeoordelers beoordelen het uier van een van de koeien van de familie Van de Waay in het Gelderse Vaassen. Hier werd de 30+ wedstrijd veebeoordelen gehouden. "Het was een mooie wedstrijd met beste koeien", vertelt organisator Martijn van der Boom van de Jongeren Veeteelt Commissie Gelderland. De wedstrijd wordt georganiseerd voor liefhebbers die te oud zijn voor de reguliere wedstrijden. "Veel deelnemers jureren op veekeuringen", aldus Van der Boom. Foto Paulus Maessen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.